Közel 10 éves csúcson a kínai A-osztályú részvények január-novemberi kibocsátása

A kínai A-osztályú részvények nyilvános kibocsátása (IPO) közel tízéves csúcson, több mint 420 milliárd jüanon állt November végén – jelentette kedden a Xinhua Finance, a Xinhua (Hszinhua) hírügynökség pénzügyi információs platformja.

Hétfőig összesen 342 nyilvános részvénykibocsátásra került sor, melynek során a befektetők 423,872 milliárd jüan tőkét juttattak az érintett vállalatoknak. Ez 2010 óta a legmagasabb adat, és jó évet vetít előre az A-osztályú részvények piacán.

Az egyes kategóriákban regisztrációhoz kötött IPO-k előzetes szűrésének köszönhetően a sikeres kibocsátások aránya 94,78%-ra emelkedett az év első 11 hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 88,49%-kal.

Bár összességében nőtt az összeg, az egyes kibocsátók kifejezettem eltérő finanszírozási kimeneteleket tapasztaltak. Novemberben 17 A-osztályú részvény maradt 1 milliárd jüan alatt, három másik pedig 1 és 2 milliárd jüan közötti forrást tudott bevonni, míg volt olyan kibocsátó, akinél ez az érték 10 milliárd jüan felett volt.

A szárnyaló elsődleges piac hatására általánosságban véve Kína másodlagos részvénypiaca is stabil maradt. Novemberben a regisztrációra kötelezett kibocsátók részvényei jellemzően meredeken emelkedtek az első kereskedési napokon.

Sun Jinju, a Kaiyuan Securities vezető kutatója szerint Kína tőkepiaci reformja gyümölcsöző eredményeket hozott idén, miután jelentősen javult az IPO-k hatékonysága, és a regisztrációra kötelezett kibocsátások a halmozott jegyzéseknek köszönhetően nagyobb intézményi osztalékot eredményeztek. 2020 eddig eltelt időszakában a halmozott jegyzés (stagging) átlagosan 40% feletti megtérülést hozott.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük