Fókuszban Kína: Inspirálja a délkelet – ázsiai vállalkozókat az RCEP

A szárított gyümölcsökkel foglalkozó vállalkozó Pollapat Mahitapong három új gyártósort hozott létre a thaiföldi feldolgozó üzemében és most a kínai piac felé tekint.

A thaiföldi vállalkozó három egymást követő évben is részt vett az éves Kína – ASEAN kiállításon a dél – kínai Guangxi Zhuang autonóm régió fővárosában, Nanninben.

A platformnak köszönhetően szárított gyümölcseit nem csak Kínában, de Vietnamban és Szingapúrban is értékesítik.

A hétfőn zárult kiállításon az olyan vállalkozókat, mint Mahitapong nagyban inspirálta a november közepén megkötött Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) kereskedelmi megállapodás. A vállalkozók azt várják, hogy mikor részesülhetnek a megállapodás előnyeiből és terjeszkedhetnek a részt vevő országokba is.

Az RCEP-t, a világ egyik legnagyobb kereskedelmi paktumát összesen 15 ázsiai – csendes – óceáni ország, köztük 10 ASEAN – tagország és Kína írta alá.

A megállapodás életbe lépését követően a részt vevő országok közötti importvámok több, mint 90 százaléka meg fog szűnni. Ez csökkenteni fogja a termelési költségeket és az áruk árát is. A vállalkozók és a fogyasztók számára egyaránt előnyökkel jár a megállapodás.

„Bízom benne, hogy az RCEP-n keresztül még több megrendelést fogok kapni az ASEAN-től, sőt akár Japántól és a Koreai Köztársaságtól is” – mondta Mahitapong.

Elmondta, hogy a férje unokaöccse, aki MBA diplomával rendelkezik, készen áll, hogy segítsen a vállalkozásukban.

„Úgy hallottam, hogy a vállalkozók egyszerűbben tudnak vízumot szerezni az RCEP országokba, ezért azt tervezzük, hogy Japánba küldjük egy járvány utáni piackutatás céljából” – tette hozzá.

Kalinawong Ka Yee, a jakartai sütemény cég értékesítési menedzsere számára az RCEP utat nyitott a jólét felé.

„Hisszük, hogy termékeinket könnyebben tudjuk majd értékesíteni a nagyobb szabadkereskedelemnek köszönhetően” – mondta Yee. A cég a vásáron több, mint 20 nagyobb megrendelést kapott kínai vállalkozóktól.

„A drasztikus vámcsökkentéseknek köszönhetően a COVID – 19 ellenére is kibővíthetem vállalkozásomat” – mondta.

A Kína és az ASEAN országok szabadkereskedelmi megállapodás (CAFTA) 2010-es bevezetése óta a Kína és az ASEAN országok közötti áruk és szolgáltatások kereskedelme az ipar és az ár közötti mély integráció révén gyorsan elmélyült.

A CAFTA-val összehasonlítva az RCEP tágabb piacot, így több kereskedelmi lehetőségeket jelent. Mindez hozzá fog járulni a kereskedelem és a fejlődés javulásához és az emberek jobb életmódjához” – mondta Jose Santiago Sta. Romana a Fülöp-szigetek kínai nagykövete.

Az RCEP megállapodás 2,2 milliárd ember piacát fedi le, amely a világ népességének csaknem 30 százaléka, és amelynek teljes GDP-je 26,2 milliárd dollár, vagyis a globális GDP körülbelül 30 százaléka.

Yee a jövőben már az üzleti tevékenységének további RCEP országokra történő kiterjesztését is tervezi.

„Indonéziában már elkezdtük bővíteni az ostyagyárunkat, és reméljük, hogy találunk japán és koreai üzleti partnereket is, hogy felfedezhessük ezen országok piacát is.” – mondta.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük