A fogyasztás bővülését és a nyitást hangsúlyozta a kínai kereskedelmi miniszter

 

Kína a jövőben még inkább kiaknázza fogyasztási potenciálját egy erős belpiac megteremtése érdekében, miközben még magasabb szintre emeli a nyitást – mondta Wang Wentao kereskedelmi miniszter a Xinhuának adott interjújában.

Elmondása szerint a belföldi kereslet élénkítése érdekében Kína folytatja a hagyományos fogyasztás növelését, melynek részeként célzott intézkedésekkel fokozza a szolgáltatások fogyasztását és jobban megnyitja a vidéki területeket az e-kereskedelem előtt.

Új fogyasztási modell kerül kialakításra, miközben folytatódik a fizikai üzletek digitalizálása, valamint az 5G-hez és a dolgok internetéhez hasonló technológiák elterjedésének ösztönzése – mondta Wang.

Kína a tervek szerint a kereskedelmi forgalmazás kisimításával és jobb piaci környezet kialakításával fejlesztené fogyasztói piacát, melynek keretében egy sor várost nemzetközi fogyasztói központtá alakítanak, 15 percen belül elérhető közösségi központokat és a lakóövezetekben több vegyesboltot létesítenek.

A miniszter további erőfeszítéseket sürgetett ugyanakkor a bonyolult körülményeket hozó 2021-ben is a külkereskedelem és a befektetések stabilizálása érdekében.

Kína ennek megfelelően további bemutató zónákat hoz létre az import elősegítésére, támogatja a szolgáltatások innovációját egyes kísérleti körzetekben, és munkacsoportot állít fel az Új Selyemút által érintett országokkal folytatott külkereskedelem élénkítése céljából.

Az ország következetesen folytatja a nyitás politikáját és a piaci belépés korlátainak enyhítését – mondta Wang, a külföldi befektetéseket korlátozó új tiltólisták bevezetését sürgetve.

Kína ezen felül tered enged az intézményes megújulásnak is a szabadkereskedelmi övezetek és szabadkikötők létesítésével – tette hozzá Wang.

A legmagasabb szinten is folytatódik a nyitás, miután Kína megszűrte a szabadkereskedelmi övezetekben aktív külföldi szolgáltatókat és további területeket nyitott meg a digitális gazdaság előtt.

Kína „baráti körének” bővítése céljából fokozza globális szabadkereskedelmi hálózata bővítésének ütemét, és még több kereskedelmi partnerével köt majd szabadkereskedelmi egyezményt – jelentette ki a miniszter.

Kína eddig 26 országgal és régióval kötött szabadkereskedelmi egyezményt, az ezekkel folytatott kereskedelem pedig az ország külkereskedelmének 35% százalékát teszi ki.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük