Az EU nyitott az engedélyezett COVID-19 vakcinákra

 

Az Európai Unió tagállamainak vezetői bármely gyártó COVID-19 vakcinájára nyitottak, amennyiben azt alávetik az illetékes uniós szerv vizsgálatának.

Az orosz és kínai koronavírus-vakcinákat is engedélyezhetik az EU-ban, ha a gyártók „minden adatot megmutatnak“ – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az AFP hírügynökség tudósítása szerint.

Ha a kínaiak minden adatot megosztanak, ők is megkaphatják a feltételes alkalmazási engedélyt, mint a többiek – mondta a bizottság elnöke egy uniós egyeztetésen.

Mint arra a bizottság szóvivője emlékeztetett keddi nyilatkozatában, az EU-s vakcinabeszerzéseknél alapfeltétel, hogy a gyártó képes legyen az oltóanyagot az unió határain belül előállítani.

Európa jelenleg vakcinahiánnyal küzd, mivel a gyártók a vártnál lassabb ütemben szállítanak.

As EU eddig hat vakcinagyártóval írt alá szerződést, köztük a német-amerikai Pfizer-BioNTech vegyesvállalattal, a brit-svéd AstraZenecával és az amerikai Modernával.

Angela Merkel német kancellár keddi nyilatkozata értelmében az EU a szállítási nehézségek miatt minden COVID-19 vakcinát tárt karokkal fogad.

Szerbia gyorsabban olt. Ott a kínai vakcinát használják. Mindig is azt hangoztattuk, hogy hogy örömmel fogadjuk, ha bármely vakcina engedélyért fordul az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) – mondta Merkel, hozzátéve, hogy nyár végéig minden német állampolgár megkapja legalább az első védőoltást.

Hasonlóan nyilatkozott Emmanuel Macron francia elnök is, kiemelve, hogy az európai és francia hatóságok által jóváhagyott vakcinákat örömmel fogadják Franciaországban.

A vakcinákkal kapcsolatos döntéseknek tudományos, nem pedig politikai alapon kell megszületniük – mondta Macron a TF1 tévécsatornának.

Carolina Darias spanyol egészségügyminiszter szerdán azt mondta, országa nyitott az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazására, amint az megkapja az EMA engedélyét.

Jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely jóváhagyta az orosz terméket, illetve a kínai Sinopharm COVID-19 elleni vakcináját.

Az EU-tagjelölt Szerbia a vakcinák széles skáláját engedélyezte, köztük orosz és kínai termékeket is. Január közepén egymillió adag Sinpoharm vakcina érkezett az országba.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük