Több mint egytrillió jüan 5G bázisállomásokra Kínában

 

Kína várhatóan több mint 1 milliárd jüant fektet majd 5G bázisállomások építésébe a következő öt évben – jelentette szerdán a Xinhua csoporthoz tartozó Economic Information Daily.

Az országban eddig 718 ezer 5G bázisállomás létesült, az 5G hálózat kiépítésének költsége pedig már meghaladja a 260 milliárd jüant – hangzott el kedden Sanghajban a 2021-es Mobil Világkongresszus megnyitóünnepségén.

Az egyedülálló (SA) üzemmódot alkalmazó 5G bázisállomások Kína valamennyi városát lefedik, az 5G terminálkapcsolatok száma pedig meghaladja a 200 milliót.

A hazai szolgáltatók, készülék- és terminálgyártók jelenleg valamennyien az 5G projektre koncentrálnak. A frekvenciasáv adottságai miatt az 5G hálózat kiépítése több bázisállomással és nagyobb költséggel jár – állapítja meg a Qichacha Big Data Institute 5G iparági jelentése.

Eszerint Kína teljes befektetése az 5G hálózat kiépítésébe több trillió jüant tehet ki a következő öt év során, abból kiindulva, hogy 2014 és 2019 között 44%-kal nőtt a 4G bázisállomások száma.

A GSM Szövetség (GSMA) szintén optimistán nyilatkozott Kína 5G fejlesztéseit illetően.

A GSMA jelentése szerint 2020 ás 2025 között Kína összesen közel 210 milliárd dollárt fektet majd mobilhálózatok kiépítésébe, és ennek 90%-át az 5G hálózat fejlesztésére fordítják.

A GSMA az aktív hálózatfejlesztésnek és a terminálok növekvő elterjedtségének tulajdonította az 5G alkalmazások elterjedését az országban.

A Kínai Informatikai és Kommunikációs Akadémia (CAICT) előrejelzése szerint az 5G hálózat kiépítése 2025-ig több mint 3,5 trillió jüan értékű beruházást segít elő az ipari láncban.

Az 5G szolgáltatások az ezeket nyújtó vállalatok számára is komoly növekedési lehetőséget rejtenek.

A GSMA szerint a kínai szolgáltatók összes árbevétele éves szinten 2% körül növekedhet 2025-ig, miután megtört a 2014 és 2019 közötti csökkenő trend.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük