Kínának és az EU-nak úttörő szerepet kell vállalnia a globális éghajlatpolitikai együttműködésben

 

Bolygó szerte probléma, hogy a sarki gleccserek egyre gyorsabban olvadnak, az emelkedő tengerszint partvonalakat és csendes-óceáni szigeteket merít víz alá, a bozóttüzek egyre gyakrabban pusztítanak, és fajok sokaságát fenyegeti a kihalás.

Ilyen kedvezőtlen körülmények között tart virtuális találkozót pénteken Hszi Csin-ping kínai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az éghajlatváltozással kapcsolatban, ami közös felelősségtudatról és a probléma sürgősségének felismeréséről tanúskodik, egyben biztosítja a közös erőfeszítéseket az emberiséget egzisztenciális fenyegetésnek kitevő probléma kezelésében.

Kína és az Európai Unió (EU) egyaránt jelentős szereplői a világ színterének, így kiterjedt közös érdekekkel és szilárd alapokkal rendelkeznek az e tekintetben folytatott együttműködésben. Úttörőknek kell lenniük a globális felmelegedés káros hatásainak megfékezésében egy kollektív, egész világra kiterjedő kampány keretein belül.

Az éghajlatváltozás ma a Kína és az EU közötti együttműködés fő pontja, bár viszonylag későn került terítékre más területekhez, például a gazdasághoz és a kereskedelemhez képest.

Megjegyzendő, hogy Peking és Brüsszel már 2005-ben partnerséget alakított ki az éghajlatváltozással kapcsolatban. Az elmúlt években éghajlatváltozással kapcsolatos együttműködésük jelentős előrelépést ért el olyan területeken, mint a tiszta energiák, a szén-dioxid-leválasztási technológiák és a globális kontroll javítása. Párbeszéd-mechanizmusok kialakításával különböző szinteken mindig is fenntartották a kommunikációt.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos együttműködés a Kína–EU beruházási szerződésnek is fontos része, mivel a két fél tavaly év végén lezárta a megállapodás hétéves tárgyalási folyamatát.

A jövőre tekintve Kína és az EU továbbra is lendületet adhat az éghajlatváltozás problémáinak enyhítéséhez, és több területen még nagyobb fejlődést érhetnek el.

Először is, a két fél szorosabb kapcsolatokat alakíthat ki és világszerte nagyobb szerepet játszhat, ami erőteljes felső szintű politikai akaratot és stratégiai konszenzust igényel az érintett felek részéről.

A több európai vezetővel, köztük Merkellel és Macronnal folytatott korábbi telefonbeszélgetések során Hszi többször hangoztatta Kína hajlandóságát az EU-val való együttműködésre az éghajlatváltozás témakörében, hangsúlyozta a zöld fejlődés szükségességét, és további párbeszédeket szorgalmazott a környezettel és az éghajlattal kapcsolatban.

A közelgő háromoldalú éghajlat-változási csúcstalálkozó új lehetőséget kínál Peking és Brüsszel számára, hogy megújítsák elhatározásukat a zöld partnerség fejlesztésére, egyben tisztább és zöldebb világot építsenek az emberi faj számára.

Ugyancsak fontos feladat a két fél számára, hogy továbbra is fenntartsa a multilateralizmus szellemét és javítsa az éghajlatváltozással kapcsolatos globális kormányzást az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményén belül.

Ebben az évben számos nagy jelentőségű és nagy téttel rendelkező nemzetközi találkozóra kerül sor a globális éghajlati együttműködéssel kapcsolatban: a Természetvédelmi Világszövetség 7. Nemzetközi Kongresszusa a francia Marseille városában, a kínai Kunming városában megrendezésre kerülő Biológiai Sokféleség Egyezmény Részes Felei Konferenciájának 15. ülése és az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája Nagy Britanniában, Glasgow-ban.

Pekingnek és Brüsszelnek erősítenie kell a kölcsönös támogatás rendszerét és tovább kell hangolniuk álláspontjukat annak érdekében, hogy erősebb globális konszenzusra törekedjenek ezeken a nagyarányú eseményeken.

A gyakorlati együttműködés szempontjából a két fél olyan új területeket aknázhat ki, mint a körforgásos gazdaság, a megújuló energia és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia.

Ezenkívül ugyanúgy elősegíthetik a zöld világgazdasági fellendülésének elősegítését és a fenntartható fejlődést a világjárvány utáni világban azáltal, hogy szabványokat határoznak meg a zöld fejlesztési követelményekkel kapcsolatosan, beleértve globális kereskedelem megreformálását a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban.

Az éghajlatváltozás olyan bonyolult globális kihívás, amelyet egyetlen ország sem képes egyedül megoldani, valamint olyan sürgető probléma, amellyel kapcsolatban nem halogathatjuk a kitartó együttműködést.

Mindaddig, amíg Kína és az EU eltökélt szándéka az összefogás, pozitív változást hozhatnak az emberiség általános jólétében és biztosíthatják az emberiség hosszú távú megélhetését a Földön.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük