Kínai tudósok segítenek Srí-Lankának megbirkózni a tengeri katasztrófákkal

Június 2-án több száz védőruházatba öltözött ember fáradozott azon, hogy kémiai szennyezőanyagokat és műanyagokat távolítsanak el Colombo egyik strandjáról. Körülbelül 9,5 tengeri mérföldre a parttól egy hajó elszenesedett maradványai imbolyogtak a szélben.

Május 20-án a X-Press Pearl vegyszereket szállító konténerhajó felrobbant és kigyulladt Colombo kikötőjében. A hajó partra vetődött roncsai és a fedélzetéről a tengerbe jutott rengeteg szennyezőanyag súlyosan károsította a környező tengerpartokat.

A robbanást követő második napon a Kínai-Srí Lanka-i Közös Oktatási és Kutatási Központ (CSL-CER) kínai szakértői megkeresést kaptak a Srí Lanka-i Nemzeti Vízi Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Ügynökségétől (NARA).

A CSL-CER egy speciális előrejelző modell segítségével elemezte a törmelék okozta szennyezés mértékét, valamint a vegyi anyagok terjedését.

A szigetország déli részén, a Ruhuna Egyetem campusán a CSL-CER nemrégiben egy automatikus meteorológia állomást létesített, hogy tanulmányozzák a monszunok természetre gyakorolt hatásait. Az automatikus meteorológiai állomás (AWS) a hagyományos meteorológiai állomás automatizált változata, amely automata méréseket végez elektromos érzékelők segítségével.

Luo Yao, a CSL-CER kutatója a Xinhua Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az AWS által végzett mérések segíthetnek a lángoló konténerhajó okozta tengeri katasztrófák előrejelzésében.

Srí Lanka az Indiai-óceán és a Csendes-óceán közötti meleg-áramlatú területen fekszik, ahol a monszunok okozta szélsőséges időjárás miatt nagyobb a tengeri katasztrófák lehetősége.

A CSL-CER-t 2015-ben hozták létre a Ruhuna Egyetemen, amely Srí Lanka egyetlen olyan egyeteme, ahol halászati ​​és tengertudományi kar is működik. Az oktatási és kutatási központ egyik célja, hogy tudományos munkájuk segítségével csökkentsék a szélsőséges időjárás által okozott katasztrófákat.

A központ működése a koronavírus járvány alatt sem állt meg. Idén márciusban egy monszunokkal kapcsolatos workshop került megrendezésre, amelynek előadási online formában is elérhetőek voltak.

Zhang Changsheng, a CSL-CR igazgatója a Xinhua-nak elmondta, hogy a kutatások mellett a CSL-CER az oktatásra is nagy hangsúly fektet, a központban eddig mintegy 30 Srí Lanka-i diák szerzett diplomát tengeri tudományok területén.

A központ hidrológus szakirányú továbbképzéseket is szervez, illetve olyan speciális tanfolyamokat is tart, ahol meteorológiai megfigyelésre, műszer-használatra és karbantartásra oktatják a résztvevő hallgatókat.

Nalin Wikramanayake, oceanográfus a Xinhua-nak elmondta, hogy a CSL-CER nagyban hozzájárul a tengeri tudományok és az oceanográfia fejlődéséhez Srí-Lankán.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük