Külföldön is népszerű Kína online irodalma

 

Kína több mint 10 000 online irodalmi művet exportált, a külföldi, szinte a világ minden országából és régiójából származó webhely-előfizetések és regisztrált olvasóalkalmazás-felhasználók száma pedig meghaladja a 100 milliót – derül ki a Kínai Írószövetség által szerdán kiadott, Kína Online Irodalmának 2020-as Kék Könyvéből.

Amint Kína közelebb kerül a világ művészeti központjához, az olvasók szerte a világon mindenhol egyre nagyobb kíváncsisággal várják a kínai történeteket.

Kína online irodalmi közösségei nagyobb figyelmet fordítanak a nemzetközi kommunikáció megközelítésére és minőségére, a tengerentúli publikációkkal kapcsolatos együttműködés pedig tovább mélyült – mondta Ho Hung, a Kínai Írószövetség Online Irodalmi Központjának igazgatóhelyettese.

Kína online irodalmának fizikai könyvekre vonatkozó szerzői jogait Délkelet-Ázsiába, Európába és az Egyesült Államokba exportálták, az Új Selyemút több mint 40 országát és régióját lefedve – tette hozzá Ho.

A statisztikák szerint 2020 decemberéig a népszerű kínai online irodalmi weboldal, a www.jjwxc.net több mint 2400 művének szerzői jogait exportálták, melyekből több mint 10 millió példány jelent meg külföldön, és ezzel beléptek a délkelet-ázsiai, kelet-ázsiai, észak-amerikai, európai és más könyvpiacokra.

A China Literature Ltd. Kulturális csoport több mint 700 mű digitális és nyomtatott könyv kiadási jogát engedélyezte Japánba, a Koreai Köztársaságba, Thaiföldre, Vietnamba, az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Törökországba és egyéb régiókba.

Az online olvasást tekintve a kínai online szakirodalom tengerentúli olvasóinak száma folyamatosan nő. Például a Qidian International (más néven Webnovel) online regényplatform Kínában világszerte összesen 54 millió látogatóval rendelkezik, és mintegy 1300 fordítást készítettek, 860-at angol, a többit spanyol, indonéz, hindi és maláj nyelven.

Kína egyik vezető digitális kiadója, a COL Digital Publishing Group Co., Ltd. külföldi olvasóinak száma elérte a 30 milliót, miután 2020-ban 12 millió új olvasóra tett szert.

A kék könyv szerint az elmúlt években Kína online irodalmának nemzetközi kommunikációja a művek terjesztéséről más, mélyebb mechanizmusok exportjára tért át a külföldi fizetési módszerek létrehozásával, amely a külföldi olvasókra szabott lokalizált fizetős olvasási rendszert eredményezett.

Ugyanakkor külföldi íróknak is nyújtottak támogatást eredeti művek elkészítéséhez. A Webnovel eddig mintegy 110 000 külföldi alkotót vonzott, és több mint 200 000 eredeti művet dobott piacra, amelyekből közel 100 alkotás több mint 10 millió kattintást ért el.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük