A Kína – Arab Államok Expó nagy lehetőség a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megerősítésére

 

Az egyiptomi szakértők a Kína – Arab Államok Expót nagy lehetőségnek és fontos platformnak tekintik a két fél közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok előmozdítására.

Az ötödik Kína–Arab Államok kiállítás vasárnap zárult Jincsuanban, Kína északnyugati Ninghszia-Huj Autonóm Terület fővárosában.

A négynapos eseményen 277 ügyletet írtak alá összesen 156,7 milliárd jüan (mintegy 7,167 billió forint) értékben, olyan ágazatokban, mint a digitális gazdaság, a tiszta energia, a vízkészletek, a modern mezőgazdaság, a zöld élelmiszerek, a határokon átnyúló e-kereskedelem és a turizmus.

Több mint 1000 kínai és külföldi vállalkozás regisztrált kiállítónak offline és virtuális rendezvényekre az expón.

Az esemény kiemelt platform az együttműködésre, valamint a közös gazdasági kapcsolatok erősítésére Kína és az Arab államok között, amely kapcsolatok olyan régen léteznek, mint a Selyemút – mondta Diaa al-Fiqqy, az egyiptomi-kínai kereskedelmi kamara főtitkára.

Kína az arab országok legnagyobb kereskedelmi partnere, és a COVID-19 terjedése ellenére a két fél közötti kereskedelmi csere továbbra is magas színvonalú – mondta a Xinhuának.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium statisztikái szerint a kínai-arab államok kereskedelmi volumene 2020-ban elérte a 239,8 milliárd dollárt, míg Kína éves exportja az arab világba 2,2 százalékkal 123,1 milliárd dollárra nőtt tavaly.

Ezt az együttműködési lendületet nem lehetett volna fokozni ilyen bemutatók megtartása nélkül – mondta al-Fiqqy, megjegyezve, hogy a kínai kormány a COVID-19 világjárvány ellenére is hajlandó volt megtartani az expót.

Az idei eseményt a világjárvány miatt először online és offline is megtartották, az online eseményeken volt a fő hangsúly.

Kína őszinte ország, amely még a járvány idején is viseli a felelősségét, amely járvány rengeteg munkát hiúsított meg és számos gazdasági és kereskedelmi eljárás lemondásához vezetett világszerte – mondta, hozzátéve, hogy a két fél politikai, gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatai erősek és mélyen gyökereznek, mivel kölcsönös bizalomra épülnek.

Több együttműködésre számít az Öv és Út Kezdeményezés (Új Selyemút) keretében, amelynek célja a résztvevő felek – köztük számos arab ország – közös érdekeinek megőrzése.

Waleed Gaballah, a Kairói Egyetem pénzügyi és gazdasági joghatóságainak professzora elmondta, hogy „a Kína–Arab Államok Expó jelentős szerepet játszik a kereskedelmi csere erősítésében és a kereskedelmi lehetőségek megteremtésében, mivel olyan jövőbeli ágazatokra összpontosít, mint az e-kereskedelem, a tiszta energia és olyan mezőgazdasági mechanizmusok előmozdítása, amelyek nagy hatással vannak a kereskedelmi folyamatra a következő időszakban.”

Az esemény első online és offline megtartása tükrözte Kína hajlandóságát arra, hogy erősebb gazdasági kapcsolatot építsen ki az arab világgal – mondta Gaballah, hozzátéve, hogy az expó az országok közötti kereskedelem hajtóerejét is szolgálta a COVID-19 következmények közepette.

Gaballah, aki az Egyiptomi Politikai Gazdaság Szövetség tagja is, kiemelte, hogy az Öv és Út Kezdeményezés új utat jelent a globális kereskedelem számára, és hogy az expó figyelmet fordított a kereskedelmi nehézségek kezelésére.

Eközben Mostafa Ibrahim, a Kínai-Egyiptomi Üzleti Tanács alelnöke elmondta, hogy Kína és az arab országok közötti együttműködés élénk, és hozzátette, hogy a kínai kormányt nagyon érdeklik a mérsékelt jövedelmű fogyasztókból álló nagy arab piacok.

Az expón keresztül a kínai vállalatok nemcsak a legjobb szolgáltatásokat és termékeket próbálják nyújtani az arab ügyfeleknek, hanem jobban megismerhetik az arab kereskedők vásárlóerejét is.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük