A kínai gazdaság ellenáll a rövid távú ellenszélnek

 

Az előző hónapban lassult a főbb makrogazdasági mutatók növekedése az extrém időjárás és a COVID-19 járvány újbóli felbukkanása következtében, de az elemzők szerint ezek a rövid távú ellenhatások nem változtatnak a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásain.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban ugyan nőtt az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a befektetések is, azonban a növekedés üteme elmaradt az egy hónappal korábbitól.

A visszaesés a COVID-19 szórványos felbukkanásának, a magas hőmérsékletnek és a nyári felhőszakadásoknak tulajdonítható – áll a Bank of Communications kutatási jegyzetében.

Az esős évszak végeztével csökken az extrém időjárás gazdasági hatása, azonban bizonytalansági tényező a járvány megfékezése, mivel a delta variáns globális elterjedése mind a külső, mind a belső keresletre kedvezőtlen hatással lehet.

Kína azonnali intézkedésekkel fékezte meg a COVID-19 újbóli kitörését, miután a vírus a kelet-kínai Nankingban felbukkanva több más városra is gyorsan átterjedt.

A masszív nukleinsavas tesztelésnek, a gyorsított oltásoknak, a lezárásoknak és utazási korlátozásoknak köszönhetően a jelek szerint csökkenésnek indult a COVID-19 megbetegedések száma, miután szerdán mindössze 5 új esetet jelentettek.

A szigorú járványügyi intézkedések stabil alapot teremtettek a gazdaság talpra állásához. Az idei év első felében Kína bruttó nemzeti összterméke (GDP) 12,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miután a gyárak újrakezdték a termelést, valamint újra utazni kezdtek az emberek belföldön.

Az idei stabil növekedés a belföldi és a nemzetközi helyzet holisztikus kezelésének, valamint az összehangolt járványügyi és gazdasági intézkedéseknek köszönhető – mondta Vang Likun, az Államtanács Fejlesztéskutatási Központjának kutatója.

A folyamatban levő strukturális reformok következtében a gazdaság kevésbé van kitéve a külső sokkhatásoknak. A minőségi fejlődés célkitűzésével összhangban az év első hét hónapjában megugrottak a csúcstechnológiás gyártásba történő befektetések, ami a rövid távú növekedés mellett a gazdaság hosszabb távú önellátó képességét is növeli.

A növekedés minősége tovább javul, miután Kína új fejlődési paradigmája elmélyíti a kínálati strukturális reformot és elősegíti az innovációt – mondta Fu Linghuj, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője, aki a kínai gazdaság folytatódó helyreállását várja a második félévben.

A stabil kilátások következtében a gazdaságpolitikai döntéshozók folytathatják a gazdasági fejlődés kiegyensúlyozottabbá és inkluzívabbá tételére irányuló erőfeszítéseiket.

Az ország legfelsőbb vezetőinek keddi találkozóján is kiemelték az emberközpontú fejlesztési filozófia fontosságát.

.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük