A kínai külügyminiszter az ASEAN együttműködését sürgeti a közös biztonsági kihívások kezelésére

 

Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter pénteken arra buzdította a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamait, hogy gyakorolják a valódi multilateralizmust, és fokozzák a szolidaritást és az együttműködést a regionális béke és stabilitás fenntartása érdekében, és közösen válaszoljanak közös biztonsági kihívásaikra.

Vang videólinken keresztül vett részt a 28. ASEAN Regionális Fórum külügyminiszteri találkozóján.

Vang szerint a régiónak fokoznia kell a COVID-19 járvány elleni küzdelmet, és közösen kell reagálniuk a járvány okozta kihívásokra. Megjegyezte, hogy Kína eddig 460 millió adag COVID-vakcinát biztosított más ázsiai országoknak, köztük több mint 190 millió adagot az ASEAN-országoknak.

A multilaterális együttműködés megerősítését szorgalmazta, hogy közösen válaszolhassanak a nem hagyományos biztonsági kihívásokra, valamint többek között a szélsőséges éghajlatra, a terrorizmusra, a határokon átnyúló bűnözésre és a kiberbiztonságra vonatkozó kérdésekre.

Vang sürgette az ASEAN központi szerepének fenntartását a geopolitikai konfrontáció közös ellensúlyozása érdekében. Azt is sürgette, hogy akadályozzák meg bizonyos, a régión kívüli nagyhatalmak új regionális stratégiáinak népszerűsítését.

Ne legyen több ‘prédikáló’ vagy ‘megmentő’. Minden ország sorsát a saját kezébe kell helyezni, és a régió jövőjét a régió összes országának közösen kell megteremtenie – tette hozzá Vang.

Szerinte az ASEAN-országoknak tiszteletben kell tartaniuk a más országok belügyeibe való be nem avatkozás elvét, és közösen kell reagálniuk a hatalmi politika kihívására. Hozzátette: az országok ne avatkozzanak bele akaratlanul más országok belügyeibe, és ne törekedjenek önző geopolitikai szándékaik megvalósítására a demokrácia ürügyén.

Vang felszólította továbbá az ASEAN-országokat, hogy folytassák a békéért folytatott párbeszédet, így reagálva  térség aktuális problémáira. Kína kész megkötni a Dél-kínai-tengeri magatartási kódexet (COC), amely hatékony, érdemi és összhangban van a nemzetközi törvényekkel, beleértve az Egyesült Nemzetek tengerjogi egyezményét is – jelentette ki

Kifejtve Kína álláspontját a Dél-kínai-tenger kérdésében, Vang szerint a térségen kívüli országok beavatkozása jelenti a legnagyobb veszélyt a békére és a stabilitásra a Dél-kínai-tengeren, és a térség országainak ellen kell állniuk a hajózási szabadsággal való visszaéléseknek.

A Koreai-félsziget kérdésével kapcsolatban Vang szerint az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság közös katonai gyakorlatai a jelenlegi körülmények között messze nem számítanak építő jellegűnek.

Kína továbbra is kiegyensúlyozott módon támogatja a félsziget atomfegyver-mentesítésének előmozdítását és a békemechanizmusok létrehozását a kérdés politikai rendezése érdekében – tette hozzá Vang.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük