Az Új Selyemút megfelel az ENSZ Alapokmány szellemének a szakértő szerint

 

Az Új Selyemút Kezdeményezés összhangban van az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Alapokmányának szellemével – mondta a Schiller Intézet, a német politikai és gazdasági tudományos intézet egy rangidős tagja.

Az ENSZ Alapokmánya megerősíti minden nemzet egyenlő jogait, legyen az nagy vagy kicsi – mondta Richard A. Black, a Schiller Intézet ENSZ-képviselője.

Az Új Selyemút példa arra, hogy egy olyan nagy nemzet, mint Kína, hogyan tud együttműködni Délkelet-Ázsia, Dél-Amerika és Afrika nemzeteivel, és egyenrangú partnerként kezelni őket, ami igen előnyös folyamat – mondta Black a Xinhuának pénteki interjújában.

Black az Új Selyemutat a XXI. században a nemzetek szegénységből való kiemelkedésének jelképének is tekinti. Az ENSZ Alapokmányának 55. cikke szerint a nemzetek közötti „stabilitás és jólét feltételei” megkövetelik a „magasabb életszínvonalat, a teljes foglalkoztatottságot, valamint a gazdasági és társadalmi haladás és fejlődés feltételeit.”

Kína teljes győzelme az abszolút szegénység ellen elképesztő eredmény az emberiség számára, és azt gondolom, hogy az ENSZ ezt nem értékeli eléggé – mondta Black.

Megjegyezte, hogy a Tengeri Selyemút, az Új Selyemút két pillérének egyike, rendkívül fontos a világbéke szempontjából.

Az afganisztáni óriási zűrzavar és az átmenet utolsó hetei során műtrágya érkezett a pakisztáni Gwadar kikötőjébe a Kína–Pakisztán gazdasági megegyezés keretében, majd biztonságosan al is jutott az afganisztáni gazdálkodókhoz – mondta Black.

Ha a Tengeri Selyemutat mint kulcsfontosságú alkotóelemet nézzük, kiváló módja annak, hogy működőképesen összekapcsoljuk a világ szárazföldi hídjait az összes kontinensen – mondta Black.

Kína exportjának fellendülése a COVID-19 világjárványt követően többek között Kína előrelátásának és az Új Selyemút által megtestesített hosszú távú megközelítésnek köszönhető –véli Black.

Black szerint Kína azon képessége, hogy ilyen gyorsan visszanyerje erejét a szörnyű járvány után „nemcsak a lakosságot érintő nagyon bölcs és szigorú népegészségügyi intézkedések eredménye, hanem az Új Selyemút érdeme is, aminek létrehozása hosszútávon nagyon bölcs döntés.”

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság adatai szerint Kína áruforgalma az Új Selyemút menti országokkal és régiókkal 2021 első felében 37,9 százalékkal nőtt, és elérte a 824,55 milliárd dollárt.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük