Az ipar ellenállóképessége segíti a tartós növekedést Kínában

 

Kína ipari tevékenysége várhatóan a következő hónapokban is robusztus marad a főbb gazdasági indikátorok szerint, miközben a kormányzat intézkedései javítják az ellátási láncok helyzetét

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb kompozitindexe (CLI) stabil növekedést jelez előre Kínai ipari szektorában, miközben a legtöbb OECD országban lassul a növekedés üteme.

A CLI indexek a gazdasági tevékenységekben beálló fordulatok 6-9 hónapos előrejelzésére szolgálnak.

Más indexek is Kína gazdasági növekedésének ellenállóképességét jelzik. A gazdasági tevékenységet egyik fő barométere, az energiafogyasztás júliusban 12,8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Hao Jingcsie, a Kínai Villamosenergia Tanács főtitkára az idei évben 10-11 százalék közötti éves bővülést vár az energiafelhasználásban a gazdaság folytatódó helyreállása során.

A szintén előre tekintő feldolgozóipari beszerzési menedzserindex júliusi értéke 50,4 pont volt (az 50 pont feletti érték növekedést jelez) annak ellenére, hogy a hőhullámok és áradások komoly fennakadásokat okoztak a gyártásban.

Az ipar ellenállóképessége részben a kormányzat finomhangolt intézkedéseinek és irányelveinek köszönhető, amelyek enyhítették a nyersanyagárak növekedésének az iparvállalatokra gyakorolt nyomását, valamint létfontosságú anyagi támogatást nyújtottak a reálgazdaságnak.

Kína egy sor intézkedéssel fékezte meg a vasérc, az acél és egyéb árucikkek árának emelkedését, többek között azzal, hogy piacra bocsátotta az állami tartalékokat, és szigorúan lesújtott a piaci szabályok megszegőire. Az intézkedések hatékonynak bizonyultak az árak stabilizálása tekintetében, így enyhült a költségnyomás a gyártókon.

A reálgazdaság további támogatása érdekében a kínai jegybank júliusban csökkentette a pénzintézetek tartalékképzési kötelezettségét.

Az ipar hosszú távú fejlődésének támogatása érdekében Kína a műszaki innovációkat is beépítette gazdaságpolitikájába. Az ország felső vezetésének múlt havi csúcstalálkozóján kiemelték az erősödő technológiai innováció jelentőségét az ipar és az ellátási láncok megerősítésében.

.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük