Libanoni-kínai pár elkötelezett a két ország közötti barátság erősítése iránt

Miközben Libanon és Kína diplomáciai kapcsolataik fennállásának 50. évfordulóját ünnepli, egy libanoni férfi, Edmond Ibrahim és kínai felesége, Zhao Ying 20. házassági évfordulóját tartja.

Az 1990-es évek elején Edmond a természetes gyógymódok iránti érdeklődésétől vezérelve Kínába ment, ahol lehetőséget kapott a kínai nyelv és a kínai orvoslás elsajátítására.

„A több ezer éves múltra visszatekintő kínai orvoslás egy olyan orvosi rendszer, amely a buddhizmus, a taoizmus és a konfucianizmus filozófiai keverékét testesíti meg” – mondta Edmond a Xinhua-nak.

A pár úgy véli, hogy az egymás kultúrájának megismerése iránti szenvedélyük nagyban hozzájárult személyiségük fejlődéséhez.

„Edmond segít abban, hogy még jobban megértsem a kultúrámat” – mondta Zhao a Xinhua-nak, hozzátéve, hogy férje valódi családi értékei elmélyítették Libanonhoz való kötődését. „A családi és személyes kapcsolatokat Kínában és Libanonban egyaránt nagyra értékelik” – fűzte hozzá Zhao.

„A kínai orvoslás nem könnyű szak, nagy erőfeszítéseket igényel tanulása, de Edmond sikeresen elsajátította. Úgy gondolom, ez annak köszönhető, hogy a libanoniak alaposan megfigyelik a világot és magukba szívják a különböző kultúrák értékes elemeit” – tette hozzá a büszke feleség.

Zhao nagyra értékeli a libanoniakat, akik különféle fájdalmas válságokat éltek át, de mindig meg tudtak erősödni.

Edmond viszont rácsodálkozik a kínaiak földjükhöz való erős kötődésére.

„Lenyűgözött Kína kormányzásának átláthatósága és a kormány erős irányítása. Úgy gondolom, hogy akkor tehetjük jobbá és könnyebbé a dolgokat, ha egység van és az emberek szeme előtt ugyanaz a cél lebeg. Ezért Kína, a világ legnagyobb népességű országa minden tekintetben elismerést érdemel” – mondta.

Hosszú libanoni tartózkodása alatt Zhao a kétoldalú kapcsolatok fejlődését tapasztalta. A két ország közötti kulturális kapcsolatok elmélyítésének érdekében 2008-ban megalapította a Kínai Arab Szövetséget, amelynek segítségével Libanont népszerűsíti a kínai turisták körében.

Az évek során Zhao több cikket is publikált a kínai médiában, és sokat tett azért, hogy Libanon népszerű célpont legyen a kínai utazók közében.

A bejrúti kikötőben történt robbanás után a házaspár jótékonysági akciót szervezett, pénzt gyűjtöttek a kínai közösségtől, és élelmiszereket osztottak szét rászoruló libanoni családok körében.

Kína készen áll arra, hogy támogassa Libanont az infrastruktúra-újjáépítésben és a megújuló energiaforrások kiépítésében – mondta Edmond.

„A feleségemmel mindig készek állunk segíteni mindenkinek, aki hisz a két ország közötti hosszú távú barátságban” – tette hozzá.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük