Klímacsúcs – Hszi Csin-ping üzenete az ENSZ Klímakonferenciáján

November elsején Hszi Csin-ping kínai elnök írásos üzenetet intézett a világ vezetői felé az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. konferenciáján (COP26).

A kínai államfő rámutatott, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásai egyre inkább láthatóvá válnak, és az éghajlatváltozásra adott globális válaszlépések egyre sürgetőbbek. A fő kérdés, hogy miként kezeljük az éghajlatváltozást és hogyan támogatjuk a globális gazdasági fellendülést.

Hszi Csin-ping három javaslatot fogalmazott meg.

Elsőként az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. A multilateralizmus a globális kihívások, például az éghajlatváltozás elleni küzdelem legjobb receptje. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és a hozzá kapcsolódó Párizsi Megállapodás alapvető jogi iránymutatást ad a nemzetközi közösségnek a klímaváltozás elleni küzdelemben való együttműködéshez. A glasgow-i konferencia sikerének biztosítása érdekében minden félnek fenn kell tartania a többoldalú konszenzust, növelnie kell a kölcsönös bizalmat és meg kell erősítenie az együttműködést.

Másodszor, a konkrét cselekvésre kell összpontosítanunk. A cselekvés az egyetlen módja annak, hogy az elképzelések valóra váljanak. Minden félnek be kell tartania ígéreteit, reális célokat és elképzeléseket kell kitűznie, és minden tőlük telhetőt meg kell tennie az éghajlatváltozással kapcsolatos harcban. A fejlett országoknak nem csak önállóan kell többet tenniük, hanem támogatást kell nyújtaniuk a fejlődő országok számára is.

A harmadik legfontosabb cél, a zöld átalakítás felgyorsítása. A tudományos és technológiai innovációt hajtóerőként kell felhasználnunk az energiaforrások, az ipari szerkezet és a fogyasztás átalakításának és korszerűsítésének elősegítésére. Elő kell mozdítanunk az ökológiai, gazdasági és társadalmi fejlődést, és új utat kell keresnünk a fejlődés és a védelem közötti szinergiában.

Hszi Csin-ping írásos beszédében hangsúlyozta, hogy Kína fenntartja az ember és a természet közötti életközösség koncepcióját, ragaszkodik az ökológiai prioritáshoz, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztésekhez, felgyorsítja a körforgásos gazdaságon alapuló zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági rendszer kiépítését. Továbbra is törekszik az ipar szerkezetátalakítására, határozottan ellenzi a nagy energiájú és nagy kibocsátású projektek fejlesztését, felgyorsítja az energiaágazat zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakítását, valamint erőteljesen támogatja a megújuló energiák használatát.

Az ország a közelmúltban számos munkatervet és végrehajtási tervet adott ki a szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében.

Kína elvárja, hogy minden fél fokozza erőfeszítéseit, egyesítse erőit, nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásával, és védje meg az emberiség közös otthonát.

A világ vezetőinek csúcstalálkozóját november elsején és másodikán tartották Glasgow-ban, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. konferenciáján.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük