RCEP – a világ legnagyobb gazdasági együttműködése

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodásaként a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerségi (RCEP- Regional Comprehensive Economic Partnership) megállapodás nagy jelentőséggel bír a globális gazdaság és a kereskedelem előmozdításában– mondta egy oxfordi tudós.

„Az elmúlt években a globalizációellenes mozgalom, a Trump-kormányzat által indított kereskedelmi háború és a Brexit óriási csapást mért a globalizációra, a világgazdaság és a globális cserepiac megnyitására, valamint a nemzetközi kereskedelmi rendszerre” – mondta Fu Xiaolan az Oxfordi Egyetem Fejlesztési Technológiai és Menedzsment Központjának alapító igazgatója a Xinhua-nak adott írásbeli interjújában.

Az RCEP megállapodás történelmi jelentőségű, amelyet 15 ázsiai és óceániai ország írt alá. A tagok közötti áruforgalom több mint 90 százaléka várhatóan vámmentes lesz.

Az RCEP a világ népességének és gazdaságának mintegy 30 százalékát fedi le – mondta a szakértő. „A globális gazdaságok között a régió volt a leggyorsabban fejlődő és legdinamikusabb az elmúlt egy-két évtizedben, és technológiai innovációs tevékenységei is gyorsan növekedtek.”

„Az együttműködés nemcsak a tagországok közötti kereskedelmet tudja lendületesen előmozdítani, de várhatóan nagymértékben elősegíti a vállalatok közötti nemzetközi befektetéseket az egységes szabályok révén” – tette hozzá Fu. „Az előnyök közé tartozik még az emberek szabad mozgásának megkönnyítése és a regionális tudáscsere támogatása.”

A megállapodás elősegíti Ázsia és az egész világ gazdasági fellendülését is– tette hozzá Fu. „A partnerség támogatja a gazdaságot, a kereskedelmet, a beruházásokat és az innovációt Kínában és világszerte.”

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük