Frissítették a Kína és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodást

Kereskedelmi Minisztérium információi szerint április 7-én lép hatályba a Kína és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás (FTA) frissítéséről szóló jegyzőkönyv.

Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter és új-zélandi kollégája, Damien O’Connor egy közelmúltban lezajlott online tárgyaláson jelentette be a jegyzőkönyv hatálybalépésének dátumát – olvasható a Kereskedelmi Minisztérium honlapján közzétett közleményben.

Idén ünneplik a Kína és Új-Zéland közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 50. évfordulóját. Az évforduló remek lehetőséget kínál a szabadkereskedelmi megállapodás továbbfejlesztésére – áll a közleményben.

A két fél törekszik a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére, az átfogó stratégiai partnerség javítására, valamint a Kína és Új-Zéland közötti kereskedelmi tevékenységek és befektetések további könnyítésére.

A szabadkereskedelmi megállapodást 2008-ban írták alá a felek és a két ország 2019 novemberében jelentette be a megállapodás frissítéséről szóló tárgyalások kezdetét, amelyet a 2021 januárjában aláírt jegyzőkönyvvel zártak le.

A továbbfejlesztett szabadkereskedelmi megállapodás értelmében mindkét ország megnyitja piacát bizonyos fa- és papírtermékek számára, és optimalizálja a kereskedelmi szabályokat, elhárítja a kereskedelem technikai akadályait és a vámkönnyítéseket vezet be.

A regionális átfogó gazdasági partnerség alapján Kína tovább bővíti nyitását Új-Zéland felé, beleértve olyan szolgáltatásokat, mint a légi közlekedés, az oktatás, a pénzügyek, az idősgondozás és a személyszállítás.

A jegyzőkönyv értelmében a két fél kötelezettséget vállalt arra is, hogy erősíti az együttműködést az e-kereskedelem, a közbeszerzés, és a környezetvédelem területén.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük