Holdújév – Elbúcsúzunk a Bivalytól, üdvözöljük a Tigrist

Ma a Holdújévet, más néven Tavaszi Fesztivált csaknem 2 milliárd ember ünnepli szerte a világon.

Sok ázsiai kultúra történelmileg a holdnaptárt követi, így a holdújév minden évben más más napra esik.

2022-ben a Holdújév január 31-re esik, az újév pedig február 1-jén, kedden kezdődik.

Hagyományosan ez az ős- és istentisztelet, a családi összejövetelek, valamint a gonosz szellemek elűzésére szolgáló utcai felvonulások és tűzijátékok ideje. A kínai holdnaptár alapján a Holdújévet Koreában, Szingapúrban, Mongóliában, Tibetben, Vietnamban és az ázsiai közösségekben is ünneplik világszerte.

A kínai naptár egy 12 éves ciklus, amelyben minden év a tizenkét állat egyikéhez kapcsolódik – patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és disznó. Az előző év a Bivaly uralma alatt volt, 2022 a Tigris éve lesz.

Az újévi szezon vége elhozza az első teliholdat, amely idén február 15-én fog ragyogni.

A holdújév nem csak az év kezdete, hanem az újraegyesítés és az újjászületés időszaka is, amely a tél végét és a tavasz kezdetét jelzi.

Több ezer éves hagyomány

A felkészülés az óév utolsó hónapjának elején kezdődik. E hónap nyolcadik napján az egész család megkezdi a ház általános takarítását, hogy elűzze onnan a gonosz szellemeket. Ezen a napon a laba nevű hagyományos édes rizslevest fogyasztják. Az év utolsó hónapjának 23-án a konyha háziistene búcsúzik, aki távozik, hogy beszámoljon éves jelentéséről a Jáde Császárnak.

Este édes ételekből pazar vacsorát rendeznek, a konyhaisten alakjának száját mézzel kenik be. Másnap megkezdődnek a megfelelő előkészületek az ünnepre – vásárlás, ajándékok készítése, valamint a bejárati ajtó burkolata újévi Nianhua képekkel.

A legfontosabb nap a szilveszter. Reggeltől az egész család részt vesz az ételek elkészítésében. A főétel jiaozi. Az európaiakkal ellentétben a kínaiak otthon és családjukkal töltik az újévet. Ezen a napon ajándékozzák meg egymást. Általában ezek friss gyümölcsök, cukrozott gyümölcsök, sütemények, cukorkák vagy pénzes borítékok. Alkonyatkor tűzijátékok borítják be az eget. Ezt követően hagyományosan az ősöknek szentelt házi oltárnál áldoznak, majd leülnek egy közös vacsorához, ahol hagyományosan forralt bort vagy vodkát fogyasztanak. A család reggelig az asztalnál tölti az időt, beszélgetnek és játszanak (pl. kártya, mahjong).

Újév hajnalán a szállásadó lefényképezi Nianhuát az ajtóból. Ezen a napon ismét áldoznak az ősöknek, majd közös ünneplés következik a város utcáin, ahol hagyományos oroszlántáncot tartanak zene és tűzijáték kíséretében. Az ünnepség csúcspontja a több tucat emberből álló, sárkányképet hordozó felvonulás. Az utcai mulatság késő estig tart.

A következő napokban a város utcái kiürülnek, a legtöbb üzlet és iroda zárva tart, mivel a kínaiak hagyományosan rokonokhoz mennek kirándulni.

Az újév ünnepe a Lámpásfesztivállal zárul.

A Tigris éve

A kínai állatöv eredete bizonytalan. Egyes kínai legendák szerint az istenek ítélték meg az állat tulajdonságait és adtak nekik rendet, mások szerint a 12 állatövi állat volt az egyetlen, amelyik búcsút vett Buddhától. Az első állatnak erős bivalynak kellett lennie, de a helyét féltve a patkány a bivaly hátára ugrott és csak az első pozícióért ugrott le (Eberhard 2007: patkány). A sorrend a következő volt:

 1. patkány (鼠, shŭ)
 2. bivaly (牛, niú)
 3. tigris (虎, hŭ)
 4. nyúl (兔, tù)
 5. sárkány (龙, lóng)
 6. kigyó (蛇, shé)
 7. ló (马, mă)
 8. kecske (羊, yáng
 9. majom (猴, hóu)
 10. kakas (鸡, jī)
 11. kutya (狗, gŏu)
 12. disznó (猪, zhū)

A tavalyi év patrónusát, a Bivalyt munkaállatként nagy becsben tartották. Néhány kínai nem evett marhahúst ezért, bár ez a buddhizmus hatása is lehetett. A bivaly a tavaszi szántóföldi munkát is szimbolizálta; vízzel és termékenységgel párosult. Az emberek könyörgő felajánlásokat tettek a Tigrisnek, a hegyek királyának és a fenevadnak, amely megrémült hatalmától. A tigristől való félelem olyan nagy volt, hogy a nevét tabuként kezelték. „Tiszteletre méltó tigrisként” (老虎, lăohŭ) emlegetik, vagy nevét ki sem ejtik, és „a hegyek királyaként” írják le. A tigrist azonban pozitívan értékelték, mert védett a démonok ellen, és a nagy bátorságot és a férfierőt jelképezi.

A keleti kultúrákban a tigris jelentése bátorsággal, erővel és szenvedéllyel társul. A Tigris jegyében születettek energikusak és kiszámíthatatlanok egyszerre. Karizmájukkal képesek befolyásolni, és tökéletesen a reflektorfényben érzik magukat. A Tigris kínai karakteréhez nagy személyes báj társul, ami a tigriseket kívánatossá és kedveltté teszi az emberek körében. Nem szeretik a pletykát vagy a képmutatást, és nem tűrik rosszul az őket ért kritikát.

A tigris éveiben születtek: Kadhafi, Karl Marx, Tom Cruise, Horatio Nelson, Leonardo Di Caprio, Christian Bale, Georg Wilhelm Hegel, Louis de Funes, Jon Bon Jovi, Lindsay Lohan, Agatha Christie, Sir Alec Guiness, Marilyn Monroe, Ludwig van Beethoven, Stevie Wonder, Charles de Gaulle.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük