Újévi hagyományaival vonz látogatókat egy kis hegyi falu Santungban

A kelet-kínai Santung tartományban található, Linji város hegyvidéki részén fekvő Csucsüan nevű falucska lakói február 1. és 15. között minden nap felöltötték hagyományos kínai népviseletüket és különböző előadásokkal szórakoztatták a faluba érkező hazai és külföldi látogatókat.

Az idei ünnepléshez egy 25 éves ukrán táncosnő, Yana (a kép középen) is csatlakozott, aki a helyiekkel együtt táncolva, hagyományos népviseletben ünnepelte az újév eljövetelét.

Yana három éve érkezett Kínába és minden évben más városban ünnepelte a kínai újévet. Idén barátai ajánlására Csucsüanba utazott, hogy egy vidéki faluban is megtapasztalja a holdújév különleges hangulatát.

Február 4-én Yana az úgynevezett „Jaocsun” nevű rituáléban is részt vett, amelynek során egy az emberek egy olyan retekből formázott kínai írásjegybe harapnak bele, amely a tavaszt jelképezi. Aki ezen a rituálén részt vesz, annak a hagyomány szerint az új évben szerencséje lesz.

Yana számára a leglenyűgözőbb a hagyományos esküvői szertartás volt, amelyen a kínai menyasszony vörös fátylat viselt, az ifjú pár teaszertartással köszöntötte szüleit. Ez volt az első alkalom az ukrán lány számára, hogy ilyen közelről nézhetett végig egy ilyen szertartást.

Jövőre is szeretne a faluba visszajönni, hogy megtanulja a hagyományos kínai ételek készítésének titkát.

A forrásokkal, bambuszerdőkkel és ősi építményekkel büszkélkedő festői Csucsüan vonzó turisztikai központtá vált, amely évente körülbelül 1,5 millió látogatót vonz, és ezáltal a helyi háztartások bevételének 80 százaléka a turizmusból származik.

A falu minden évben különleges programokkal készül a kínai újév megünneplésére, 2016-ban például afrikai előadókat hívtak meg egy hagyományos templomi vásárra, akik afrikai táncokkal szórakoztatták az érdeklődőket. A következő években a falu nagyobb figyelmet fordított a helyi szokások bemutatására, ennek eredményeként több külföldi turista látogatott a rendezvényre és a műsorokról készített videók többmilliós nézettséget hoztak.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük