A máltai Kínai Kulturális Központ 20. évfordulóját ünnepli

A Máltai Kínai Kulturális Központ (CCC) a hétvégén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a központ a Hszian Városi Kulturális és Turisztikai Igazgatósággal közösen rendezvénysorozatot szervezett.

Hszian jubileumi ajándéka a szombaton a Kínai Nyugalomkertnek adott terrakotta harcosok mása volt.

Az ajándékátadási ceremónia után szabadtéri koncertet tartottak hagyományos kínai zenével és tánccal Hszian művészei.

A koncert megnyitóján Ju Dunhai, Kína máltai nagykövete elmondta, hogy a diplomáciai kapcsolatok több mint 50 évvel ezelőtti felállítása óta Kína és Málta mély barátságot ápol. A máltai Kínai Kulturális Központ kulturális csereprogramokon és képzéseken vett részt – hangsúlyozta Yu. Kulturális projekteket is készített, köztük a kínai újév ünneplését, a kínai sárkányfesztivált és az „Imagine China” gyermekművészeti versenyt.

„Ez egy fontos ablak a máltaiak számára, hogy megértsék Kínát, és a Központ továbbra is fontos szerepet fog játszani a barátság és az emberek közötti kapcsolatok erősítésében Kína és Málta között” – mondta.

A kultúra fontos szerepet játszott a Málta és Kína közötti kétoldalú barátság kialakulásában – mondta Marie-Louise Coleiro Preca, a Máltai Alapítvány a Jó Társadalomért elnöke.

„Újabb fontos mérföldkövet állítunk a máltai Kínai Kulturális Központ megalakulásának 20. évfordulójára való megemlékezéssel” – mondta. „Ez nemcsak mérföldkő Málta számára, hanem mérföldkőnek számít európai szinten is, mivel ez a Kínai Kulturális Központ volt az első a maga nemében Európában.”

Charmaine St John, Santa Lucija polgármestere elmondta, hogy Kína és Málta barátsága mindig is az egyenlőségen és a kölcsönös előnyökön alapult, és reméli, hogy a Béke Kertjében a jövőben még több kulturális kölcsönhatást láthatunk majd a két ország között.

Vasárnap este Málta fővárosában, Vallettában lámpásfesztivált rendeztek. A fesztivál ideje alatt a vendégek megkóstolták a kínai teát, és hagyományos kínai zenét hallgattak , valamint felpróbálták a Tang-dinasztia (618-907) korából származó jelmezeket.

A CCC egy non-profit kulturális szervezet, amelynek célja a kínai művészetek és kultúra megértésének és megbecsülésének elősegítése kulturális, oktatási és emberek közötti tevékenységeken keresztül.

Programjaival erősíti a szívélyes és együttműködő kapcsolatokat a népek között. E törekvések teljesítése érdekében a Központ célja, hogy minőségi szolgáltatásokat kínáljon a máltai lakosságnak, valamint szoros partneri kapcsolatokat építsen ki a köz- és a magánszektorral.

A CCC egy 100 éves épületben található Vallettában, a Melita utca 173. szám alatt. Az épületben kiterjedt felújítási és karbantartási munkák történtek, hogy megőrizzék kulturális jellegét, miközben a Központ követelményeihez igazodnak. A Központban könyvtár, művészeti galéria, nyelvi labor, táncstúdió, multimédiás konferenciaterem és számos digitalizált többcélú terem található.

A legkorszerűbb létesítményekkel és átfogó kulturális naptárral a Központ igyekszik betölteni a kulturális, szabadidős, oktatási és egyéb tevékenységek központjaként betöltött szerepét.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük