Hagyományos kínai orvoslás Budapesten

Az ókori kínai gyógymódok több mint két évezrede terjedtek el a Selyemút mentén, de a Belt and Road Initiative (BRI) tovább lendítette a hagyományos kínai orvoslás (TCM) nemzetközivé válását.

A jelenleg fennállásának 10. évfordulóját ünneplő BRI, amelynek célja a világ jobb összekapcsolása és a közös jólét kiterjesztése, több országba és régióba juttatta el a TCM gyógyító erejét, áthidalva a különböző kultúrákat és elősegítve a nemzetközi együttműködést.

Budapesten a Qihuang Hagyományos Kínai Orvostudományi Központ (Qihuang Center) reményt nyújt a különféle egészségügyi problémákon enyhülést kereső betegek számára. Az egyik ilyen beteg Frenyő József, a 78 éves nyugdíjas tanár, aki öt évvel ezelőtti középfülgyulladás miatt halláskárosodásban szenved. Azóta hallókészüléket kellett használnia – egészen addig, amíg két hónappal ezelőtt meglátogatta a Qihuang Centert.

„Nagyon hálás vagyok a központ orvosainak” – mondta József. „Visszaadták a hallásomat, és most már normálisan tudok kommunikálni másokkal.”

Miután több mint 10 akupunktúrás kezelést kapott Csang Haifang TCM szakértőtől, József hallása figyelemreméltóan javult. Nincs többé szüksége hallókészülékre.

„A magyar orvosok azt mondták, hogy életkorom miatt nem tudnak segíteni rajtam” – mondta József. Az alternatív kínai módszer azonban nagyon hatékony volt.

A központ segítette József fiát, Frenyó Csabát is, aki elhízással összefüggő egészségügyi problémákkal küszködik. Az akupunktúrás és gyógynövényes kezelések kombinációjával egy hónapon belül kilenc kilogrammot fogyott le, enyhítve hát- és térdfájdalmait.

A TCM holisztikus megközelítése „nem csak a tünetet, hanem az okot is meggyógyította” – mondta József.

A Qihuang Centert 2016-ban a Magyar Keleti Gyógynövények Csoportja és a Gansu Tartományi Egészségügyi Bizottság közösen hozta létre. 2022 szeptemberében a központ megkapta az Érték és Minőség Díjat, a Magyar Országgyűlés és a Miniszterelnökség által engedélyezett állami kitüntetést.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük