Kenya és Kína együttműködése

Kenya megerősítette a kétoldalú együttműködést Kínával a művészetek, a kultúra és a sport területén, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a Kína által javasolt Belt and Road Initiative (BRI) mellett – mondta egy magas rangú kenyai tisztviselő a Hszinhua-nak adott közelmúltbeli interjújában.

Ababu Namwamba, az ifjúsági ügyekért, sportért és művészetekért felelős kabinettitkár a közelmúltbeli kínai útjáról beszélt, amely szerinte megerősítette a két régóta fennálló barát elkötelezettségét az erőteljes emberek közötti kapcsolatok iránt.

Augusztusban Kína és Kenya egyetértési megállapodást írt alá a filmipar fejlesztése érdekében, ami jelentős mérföldkő a két ország közötti kulturális diplomáciában.

„Most már hivatalos filmes együttműködési megállapodást kötöttünk Kenya és Kína kormánya között” – mondta Namwamba.

Elmondta, hogy közelmúltbeli kínai látogatását a MoU végrehajtásának szükségessége indokolta, amely a kenyai és kínai filmipar közötti csereprogramokra, valamint mindkét oldal művészei közötti koprodukciós megállapodásokra összpontosít.

Kínai útja során Namwamba részt vett a Trans-Himalája Nemzetközi Együttműködési Fórumon is, amely platformot biztosított a sport- és kulturális cserekapcsolatok fokozásához.

„A Kína-Kenya együttműködés nagyon erős és eredményes volt. Láttuk, hogy ez az együttműködés milyen mértékben járult hozzá az infrastruktúra fejlesztéséhez” – jegyezte meg Namwamba.

A sikeres kétoldalú együttműködés példájaként jelentős projekteket említett, köztük a nemzetközi sportstadion megépítését Nairobi Kasarani negyedében, a Mombasa-Nairobi szabvány nyomtávú vasútvonalat és a Nairobi gyorsforgalmi utat.

Namwamba emellett hangsúlyozta, hogy a kenyai fiatalok kamatoztatni tudják Kína előrehaladását a digitális térben, különösen a mesterséges intelligencia terén, hogy elősegítsék a gazdasági növekedést és az önellátást.

Megjegyezve, hogy Kína értékes leckéket kínál Kenyának és más afrikai országoknak az inkluzív növekedésről, Namwamba kijelentette, hogy „mindenképpen van lehetőség a kommunikációs területek kiterjesztésére a sportban, a kreatív iparágakban, a zenében, a filmben, a színházban, olyan sok területen, ahol mi összekötheti fiataljainkat.”


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük