Kínai befektetők figyelme Görögországon, a világjárvány utáni időszakban

A világjárvány utáni fellendülésre készülve, a kínai vállalatok a görögországi lehetőségek megvizsgálását fontolgatják, mivel a mediterrán országot vezetőnek tekintik az egészségügyi válságból való kilábalásban.

A világjárvány alatt a görög gazdaság erős ellenálló képességet mutatott, miközben a járvány terjedésének ellenőrzését, kontrollálását és megelőzését rendezett és tudományos módon kezelték – mondta Zhang Qiyue, kínai görög nagykövet.

Zhang hétfőn, egy online előadáson beszélt a kínai-görög kapcsolatról. Azt mondta, a járvány megfelelő kezelése “olyan, a gazdasági fejlődés és a fellendülés számára előnyös környezetet biztosított, ami fokozta a nemzetközi befektetők bizalmát is Görögországban.”

A Kína – Európai Uniós Kereskedelmi Kamarája (CCCEU) szervezésében, az athéni kereskedelmi és ipari kamarával és a Görög Kereskedelmi Tanáccsal közösen tartott webinárium számos miniszteri tisztviselőt, felső diplomatát és üzleti vezetőt köszöntött vendégei és előadói között a két országból.

Kostas Karamanlis, Görögország infrastrukturális és közlekedési minisztere szerint országa a világ, vezető szereplője lesz a világjárvány után a gazdasági kilátások szempontjából. Elmondta, hogy az EU helyreállítási alapja segít majd Görögországnak visszatérni a világjárvány előtti növekedési ütemhez. Az alap a jövőben lehetőséget ad majd a jelentős infrastrukturális projektekbe történő befektetésre olyan kulcsfontosságú ágazatokban, ahol az ország geostratégiai komparatív előnnyel rendelkezik. Így például használhatják majd a logisztikában, a vasúti hálózat fejlesztésében, kikötők és repülőterek építésében.

A miniszter a kormány terveit ismertetve elmondta, hogy a pireusi kikötő további fejlesztése, valamint az észak-görögországi kikötők további korszerűsítése hozzájárult Görögország helyzetének megerősítéséhez. Az ázsiai és az európai kontinens közötti logisztika és kereskedelem Európába irányuló beléptető kapuja.

Új területek

A pireusi kikötő mára, 10 évvel azután hogy a kínai COSCO Shipping megszerezte a kikötői hatóság többségét, a Földközi-tenger legnagyobb és Európa negyedik legnagyobb konténerkikötőjévé vált. A projektet minden fél számára előnyösnek tekintik, az Öv és Út Kezdeményezés megvalósításának (BRI) és a „17+1″ platform létrehozásának eredményeként.

Zhang hangsúlyozta, hogy valóban hiszi, “hogy Görögország lesz a COVID-19 utáni Európa új feltörekvő desztinációja mind a nemzetközi, mind a kínai befektetők számára.” A nagykövet reményének adott hangot, hogy a kínai vállalkozások olyan új területekre fognak majd fókuszálni, mint a zöld energia, az innováció és az e-kereskedelem, különösen, amikor Kína elindul a magas színvonalú fejlődés útján, míg Görögország átalakítja saját gazdaságának szerkezetét.

Zhou Lihong, a CCCEU elnöke elmondta, hogy az elmúlt évtizedben Görögország kulcsfontosságú központtá vált a logisztika, a tengeri kereskedelem és a hajózási ipar számára. Megjegyezte, hogy a digitális gazdaság, a zöld és a fenntartható fejlődés kulcsfontosságú területe a jövőbeni együttműködésnek, amely változatosabb lehetőséget kínál kiegészíti a jelenlegi kínai csoportokat, például a Three Gorgest és a COSCO-t is érintő projekteket.

Li Jing a Legend Holdings kínai befektetési holding társaság nemzetközi befektetési osztályának ügyvezetőjétől megtudhattuk, hogy ugyan „a görög piac viszonylag új számunkra, de nagyon érdekel bennünket az itteni lehetőségek feltárása.”

Li cége, a számítógépes óriáscég, a Legend Group tulajdonában áll, jelenleg a Bank International Luxemburg, Luxemburg legnagyobb független bankjának 90 százalékát birtokolja, és megvásárolta a világ 10 legnagyobb lazactermelőjének egyikét is. Az a több mint 1000 vállalat, amelybe a Legend Holdings befektetett, egyedülálló lehetőségeket kínál a görög vállalatok számára, akik Kínában akarnak terjeszkedni, miközben a saját cége Európában szeretne terjeszkedni, Li szerint. Hangsúlyozta, hogy vállalata a befektetési célpont kiválasztásakor a barátságos környezetet, a támogató intézkedéseket és a megbeszélésekhez való hozzáférést tekinti legfőbb szempontként. Úgy véli, hogy Görögország, az utazók álomdesztinációja a befektetők számára is álomcél lesz.

Az utazók álma

Az Égei-tenger mellett található, jól ismert turisztikai desztináció, Görögország, gazdag kultúrával és gyönyörű tájakkal büszkélkedhet. A kínaiak számára az Égei-tengernek azonban további jelentése is van, kiejtése a kínai nyelvben a „szeretet” szót jeleníti meg.

Zhou hozzátette, hogy „az Égei-tengert a kínai emberek nagyon jól ismerik, hiszen ez az első, legnépszerűbb választás a fiatal kínai házasok számára nászútjuk célpontjaként.” Ezen kívül a mediterrán konyha Kínában is nagyon népszerűvé vált az utóbbi időben. A Kína–EU földrajzi jelzésekről szóló megállapodás életbe lépése után számos híres görög mezőgazdasági terméket védenek fokozottan a kínai piacon gazdaságilag.

Az idegenforgalmi szektor potenciális fellendülése kézzelfoghatóbbnak tűnik, mivel a kínaiak, a világ legértékesebb és legnagyobb kimenő piacának fogyasztói szívesen utaznak. Erre már az október elején megtartott nemzeti ünnep is rávilágított, amikor a világjárvány és a vonatkozó egészségügyi intézkedések ellenére a belföldi utazások száma jelentősen nőtt.

Csak 2019-ben Görögország több mint 220 000 látogatást regisztrált Kínából, körülbelül 300 millió jüan (több mint 45 millió amerikai dollár) értékben, ami közel 86 százalékos éves növekedést mutat – mondta James Tang, a vezető kínai online utazási szolgáltató Trip.com Group szenior alelnöke.

Mintegy 300 millió felhasználóval a Trip.com továbbra is befektet a görögországi működésébe, és az európai országot a kínai turisták számára csúcsminőségű, egyedülálló és fantasztikus úti célként népszerűsíti – mondta Tang. Hozzátette, hogy „amikor ismét biztonságos és megengedhető lesz a világ körüli utazás, várakozással tekintünk majd a szoros együttműködésre a desztinációkkal és a helyi partnerekkel, hogy új üzleti modelleket és sok más új technológiát vezethessünk be.”


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük