Konszenzusra jutott Kína és Mianmar a kétoldalú kapcsolatok és a COVID-19 elleni küzdelem terén

 

Kína és Mianmar a kétoldalú kapcsolatoktól kezdve a COVID-19 járvány elleni közös védekezésig egy sor ügyben konszenzusra jutott

Vang Ji kínai külügyminiszter és államtanácsos kétnapos mianmari látogatása során.

A két fél elvben megállapodott egy Kína-Mianmar közösség közös létrehozásáról, egy évvel azután, hogy a két ország vezetői bejelentették ebbéli szándékukat.

A tárgyalásokon megegyezés született továbbá a járványellenes együttműködés megszilárdításáról, valamint a személy- és árufuvarozást elősegítő „gyorssávok” és „zöld folyosók” kiterjesztéséről.

Kína egy adag koronavírus elleni vakcinát is felajánlott Mianmarnak.

A két ország elkötelezte magát fejlesztési stratégiájuk összehangolása mellett, melynek jegyében olyan közös projektekre kerül sor, mint például a Kína-Mianmar Gazdasági Folyosó, a Kyaukphyu Különleges Gazdasági Övezet vagy a Kína-Mianma Határmenti Gazdasági Együttműködési Övezet.

A felek ötéves terv végrehajtásában állapodtak meg a gazdasági együttműködés és a kétoldalú kereskedelem fokozása érdekében.

A COVID-19 járvány hatására tekintettel 2021-re is meghosszabbítják továbbá a diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulójához kapcsolódó ünnepségeket és a Kína-Mianmar Kulturális és Turisztikai Évet.

Vang négy országot érintő délkelet-ázsiai körúton vett részt január 11. és 16. között, melynek során ellátogatott Indonéziára, Bruneibe és a Fülöp-szigetekre is.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük