Globálissá vált a kínai BeiDou műholdas navigációs rendszer

 

A Kínai BeiDou-3 műholdas navigációs rendszer (BDS-3) a 2020. július 31-i indulása óta minőségi szolgáltatást nyújt a felhasználóknak a világ minden pontján – írta csütörtökön a People’s Daily című napilap.

A nemzetközi GNSS folytonos megfigyelő és kiértékelő rendszer (iGMAS) valós idejű tesztjei alapján a BDS-3 a pozicionálás, a sebességmérés, az időzítés pontossága és a szolgáltatás folyamatos rendelkezésre állása terén is teljesítette az elvárásokat.

A BDS-3 kapacitása a világ élvonalába tartozik, és mostanra minden jellemző szolgáltatás teljes mértékben elindult.

A BDS regionális és globális szöveges üzenetküldő szolgáltatása már valódi felhasználókat is kiszolgál.

A műholdas augmentációs szolgáltatás tesztüzeme a polgári légiközlekedés, hajózás, vasút és egyéb, nagy integritásigényű szektorok részvételével zajlik. A földi alapú augmentációs rendszer valós időben centiméteres pontosságot, utólagos helymeghatározásnál pedig már milliméteres pontosságot tesz lehetővé.

A pontos helymeghatározást a precíziós gazdálkodásban, a földmérésben, az önvezető autóknál és egyéb területeken alkalmazzák a felhasználók. Ami a nemzetközi kutató-mentő szolgáltatást illeti, a hálózati hozzáférést a nemzetközi szervezetek elvárásaival összhangban biztosítják.

A BDS-3 regionálisból globális léptékűvé vált.

Jelentős áttöréseket értek el a hazai gyártású BDS chipek, modulok és egyéb kulcsfontosságú technológiák terén, melyeknek köszönhetően a szolgáltatás teljesítménymutatói felérnek a hasonló külföldi termékekével.

A kínai BDS alaptermékeket már több mint 120 országba és régióba exportálták. A BDS alapú földhasználat-ellenőrzést, precíziós gazdálkodást, digitális építkezéseket vagy okos kikötőket sikeresen alkalmazzák a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országaiban, Nyugat- és Dél-Ázsiában, Kelet-Európában, valamint Afrikában is, ezzel egyaránt támogatva a helyi gazdasági és társadalmi fejlődést és az Új Selyemút kezdeményezés megvalósulását.

A rendszer indulása óta élvezi a nagy nemzetközi mobiltelefon-gyártók, így például az Apple támogatását, aminek köszönhetően egyre jobban elterjed az elektronikai tömegcikkekben is.

A statisztikák szerint 2020 utolsó negyedévében az okostelefonok 79%-a kérvényezte a hálózati hozzáférést a BDS helymeghatározás támogatására.

A BDS iparág fejlesztése a XIV. ötéves terv egyik kiemelt területe.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük