A 21. század tengeri selyemútjának központja: Csüancsou

A történelme, az elhelyezkedése, az ipara és az emberi erőforrásból fakadó előnyök alapján a délkelet-kínai Fucsien tartományban lévő Csüancsou (Quanzhou)városának tervei szerint, a 21. századi, tengeri selyemút jelentős központjává válik, a város 14. ötéves terve (2021-2025) alapján, mely a gazdasági és társadalmi fejlődést és a hosszú távú 2035-ös célkitűzéseket tartja szem előtt.

A város fontos csomópontot épít, platformot a gazdasági és kereskedelmi együttműködésekhez, valamint fontos láncszemmé válik a kulturális kapcsolatokban, elősegítve a fejlődést és az innovációt a további nyitáshoz, új előnyökre tesz szert a nemzetközi együttműködésben és versenyben.

A tengeri selyemút fejlesztése szempontjából a Csüancsou átfogó nemzetközi logisztikai csomópontot épít ki, amely integrálja az autópálya-, vasúti és tengeri szállítást is, összekötve a várost Kína központi és nyugati régióival, valamint a Selyemút (BRI) országokkal.

Konkrétan elősegíti a légi közlekedésre épülő, ahhoz kapcsolódó iparágak által támogatott rendszer kiépítését, mint például a repülőgép – karbantartás, az általában vett légi közlekedés, a mikroelektronikai eszközök és szoftverek gyártása. Ugyanakkor erőfeszítéseket tesznek egy olyan vasúti hálózat kiépítésére is mely „két vízszintes + három függőleges + több ágat” is magába foglal és összeköti a Kína-Európa és a Kína – Közép-Ázsia között közlekedő tehervonatokat. Ezentúl kiterjeszti a hajózási útvonalakat kényelmes és hatékony, modern szállítási rendszert hozva létre.

Egyúttal megerősíti az együttműködést az ASEAN-nel (Délkelet – ázsiai Nemzetek Szövetsége), a Közel-Kelettel, Afrikával és más régiókkal, országokkal, ahol kísérleti jelleggel szabadkereskedelmi övezeteket hoznak létre, a vámkezelés folyamatának leegyszerűsítésével és felgyorsításával, a külföldi befektetőket érintő előzetes „nemzeti elbánás” és negatív listakezelő rendszer bevezetésével Csüancsou átfogóan, tudja javítani a gazdasági nyitásának folyamatát.

Az emberek közötti kapcsolódás népszerűsítése szintén fontos szerepet kap Csüancsou fejlesztési elképzeléseiben. A város garantálja, hogy támogatja a tengerentúli, kínai üzletembereket és a helyi magánvállalkozásokat, hogy közösen fenntartsák a Selyemúthoz kapcsolódó nemzetközi csereprogramokat, és előmozdítsák a tengerentúli kínai befektetési projektek kivitelezését.

Ezen kívül, a város a kulturális csereprogramok, nemzetközi együttműködések megerősítésére törekszik Európa, az arab világ  és Délkelet – Ázsia országaival.

Megjegyzendő, hogy a Csüancsou GDP -je 2020 -ban elérte az 1.015 billió jüant és ezzel immár 22. éve az első helyen áll Fucsien tartományban. 2025 -re ez a szám várhatóan eléri az 1,5 billió jüant.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük