A helyes nézet Kína közös jólétre való törekvésére

A „közös jólét” kifejezést, bár nem teljesen új, a kínai döntéshozók egyre inkább használják. Azok számára, akik próbálják megérteni a kínai stílusú modernizációt, értelmezni a kínai politikát és új befektetési lehetőségeket találni, fontos, az új jelmondat helyes értelmezése.

A közelmúltban tartott magas szintű pénzügyi és gazdasági értekezleten a kínai vezetők világos meghatározásokat és politikai iránymutatásokat tettek a minőségfejlesztés közös jólétének előmozdítására.

A közös jólét a szocializmus alapvető követelménye és a kínai stílusú modernizáció egyik legfontosabb jellemzője. Ez tükrözi Kína elkötelezettségét az emberközpontú fejlesztési filozófia mellett.
A közös jólét nem egyenlőség. Semmiképpen nem a gazdagok kirablása, hogy segítsenek a szegényeken, ahogy azt egyes nyugati média félreértelmezi. A törvényes magántulajdon védelmét a kínai alkotmány rögzítette.

Ezenkívül a közös jólét olyan vagyont érint, amelyet mindenki megoszt anyagilag és kulturálisan is. Ez nem csak gazdasági kérdés, és messze nem a vagyon egyszerű újraelosztásáról szól. Ezért a múlt heti találkozón hangsúlyozták annak fontosságát, hogy befogadóbb és igazságosabb feltételeket teremtsenek az emberek számára, hogy jobb oktatásban részesüljenek és fejleszthessék képességeiket.

A közös jólét elérésének folyamatában, a monopóliumellenes erőfeszítések megerősítése, az illegális nyereség visszaszorítása és a jótékonysági adományok ösztönzése mind nemzetközileg elfogadott szabályozási eszközök. Ezek a lépések nem azt jelentik, hogy a tőke vagy a magánvállalatok általában célpontként szolgálnak a közös jólét elérésében, hanem figyelmeztetnek a tisztességtelen üzletre.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a közös jólét keresésében nincs „kész tapasztalat” vagy tankönyv, amelyet Kína követhet. A közös jólét elérése hosszú távú, kihívásokkal teli és bonyolult feladat lesz, amelyet fokozatosan kell támogatni. Ennek elérése érdekében a központi kormányzati szervek, a helyi hatóságok és az üzleti szektor lépései már folyamatban vannak.

Az Emberi Erőforrások és Társadalombiztosítási Minisztérium által júniusban közzétett terv szerint Kína gyorsabban fog haladni a 14 éves terv (2021–2025) során, hogy technikusokat és szakmunkásokat képezzen, javítsa a jövedelemelosztási rendszert, és hozzon létre harmonikus és stabil munkakapcsolatokat.

A hatékonyság és a méltányosság kapcsolatának kezelése állandó téma a modern emberiség történetében. Miközben Kína a modern szocialista ország átfogó építésének útjára lép, egy optimalizált elosztási rendszert kíván létrehozni, amelyben a jólétet mindenki megoszthatja az országban.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük