A kínai gazdasági stabilizáció vonzza a külföldi befektetőket

Dan Wang, a Heng Seng Bank (Kína) vezető közgazdásza szerint Kína robusztus gazdasága nagyobb külföldi befektetéseket és külföldi tehetségeket fog vonzani Kínába.

„Kína fő vonzereje a külföldi befektetések számára az erős gazdasági teljesítmény” – írta Wang a Financial Timesban nemrég megjelent véleménycikkében, megjegyezve, hogy Kína teljesítménye éles ellentétben áll a világgazdaság többi részével.

„Kétségtelen, hogy GDP-növekedése idén meghaladja a hivatalos, több mint 6 százalékos célt. Várakozásaink szerint az egész éves növekedés meghaladhatja a 8 százalékot” – mondta.

A statisztikák azt mutatják, hogy a külföldi befektetések nem hagyták el Kínát, és Kína hazai piacának megnyitására irányuló politikája sem változott meg Wang szerint.

A globális közvetlen külföldi befektetések (FDI) csökkentek 2020-ban, de a kínai FDI tovább nőtt. 2020-ban a kínai FDI a világ teljes befektetésének több mint egyötödét tette ki, megduplázva a világjárvány előtti részesedését, és ez a tendencia az idén is folytatódik – mondta.

Kína jövőbeli növekedésével kapcsolatos aggodalmak főként az ingatlanszektor lassulásából fakadnak. A feldolgozóipari beruházások azonban részben ellensúlyozzák a következményeket, mondta Wang.

Kína GDP-je éves összevetésben 4,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, lassabban, mint az első negyedévi 18,3 százalékos és a második negyedévi 7,9 százalékos növekedés. A hivatalos adatok szerint az első három negyedévben az ország 9,8 százalékos GDP-bővülést ért el, ami jóval meghaladja a 6 százalék feletti éves növekedési célt.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük