Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kína-ASEAN együttműködés

Hszi Csin-ping kínai államelnök házigazdaként vett részt Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) csúcstalálkozóján, amelyet a két fél között fennálló párbeszéd 30. évfordulójának alkalmából tartottak.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy Kína és az ASEAN közötti párbeszéd megkezdése óta eltelt 30 év az intenzív gazdasági globalizáció és a nemzetközi környezet mélyreható fejlődésének évei voltak. Kifejtette továbbá, hogy ezalatt az időszak alatt Kína és az ASEAN megragadta a korszak lehetőségeit és megvalósította a kapcsolatok ugrásszerű fejlődését.

Kína és az ASEAN kilábaltak a hidegháború homályából, és együtt megőrizték a térség stabilitását; ők vezették Kelet-Ázsia gazdasági integrációját, elősegítették a kollektív fejlődést és jólétet, és több mint kétmilliárd ember számára nyitották meg az utat a jobb élet felé.

A csúcstalálkozón hivatalosan is bejelentették, a két fél közötti, átfogó stratégiai partnerség létrehozását. Ez egy új mérföldkő a felek közötti kapcsolatok történetében, amely új lendületet ad a regionális és világbéke, a stabilitás, a jólét és a fejlődés számára.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük