Rendkívül népszerű Kínában az afgán szárított fenyőmag

A 2015-ben alapított Zmarai Gayanwal Ltd. fenyőmag feldolgozással, valamint exportálással foglalkozik, és jelenleg több mint 100 főt foglalkoztat. A Sher Ali Zadran, a cég elnöke elmondta, hogy vállalata tavaly 650 tonna diót exportált Kínába, reményei szerint 2022-ben az exportált mennyiség a 950 tonnát is eléri majd.

Zadran bízik abban, hogy kínai befektetők segítségével növelni tudja nyereségét és a még több munkahelyet tud teremteni.

„Naponta akár 1000 afgánit is keresek” – mondta a 28 éves Samsoor, az üzem egyik dolgozója.

„Szeretem a munkámat, és remélem, hogy egyre több terméket tudunk Kínába exportálni. Ez az egyetlen módja annak, hogy növeljük bevételünket és fenntartsuk az üzem működését” – mondta Samsoor.

Khalil Rashid, egy másik fenyőmag feldolgozással és exportálással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Kínával folytatott fenyőmag-kereskedelem több ezer embernek biztosít munkahelyet az országában.

A fenyőtobozokat 10 nappal a kinyílásuk előtt takarítják be. A tobozokat 20 napig szárítják a napon, majd összetörik őket és kiszedik belőlük a magokat, amelyeket utána kézzel válogatnak. Ez a folyamat rendkívül időigényes, ez indokolja a fenyőmag magas árát.

Afganisztán korábban évente 10 000 tonna fenyőmagot exportált Kínába, és jelentős mennyiséget Németországba, Hollandiába, valamint Olaszországba. A tavalyi év során szinte teljesen leállt a fenyőmag export, de október végén többé-kevésbé újraindult a kereskedelem Kínával. Jelenleg is afgánok ezrei dolgoznak fenyőmag-feldolgozó üzemekben.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy munkát tudunk biztosítani az embereknek. Az export növekedésével több munkahelyet teremthetünk” – mondta Rashid.

„A munkahelyteremtés lehet a leghatékonyabb módja annak, hogy kisegítsük az afgánokat a szegénységből. Kína a fenyőmag-export fő célpontja. Az országban a fenyőmag mellett a többi afgán termék is népszerű, szállítanak még ide szárított és friss gyümölcsöket, szőnyegeket és kézműves termékeket is” – mondta Shafiqullah Atayee, az Afganisztáni Kereskedelmi és Befektetési Kamara munkatársa.

Az afgán Kam Air magánlégitársaság november óta több mint 30 szárított fenyőmagot szállító járatot indított Kínába. „A teherszállító járatok 2022-ben is folytatják működésüket. A Kam Air és a fenyőmag-feldolgozó vállalatok eltökélt szándéka, hogy növeljék Afganisztán exportját” – mondta a Mohammad Nadeam Naqshbandi a légitársaság vezetője.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük