Vang Ji tárgyalásokat folytatott a kenyai elnökkel

Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter meghívást kapott Kenyába, ahol csütörtökön találkozott Uhuru Kenyatta kenyai elnökkel.

Kenyatta megkérte Vangot, hogy adja át szívélyes üdvözletét Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Elmondta azt is, hogy a kínai külügyminiszter év eleji kenyai látogatása ékes bizonyítéka Kenya és Kína szoros kapcsolatának.

Kína nemcsak baráti kapcsolatot ápol Kenyával, de a fejlesztésekben is partnere. A Kenya és Kína közötti kulturális cserekapcsolatok számos munkahelyet teremtettek Kenyában és javították az emberek életminőségét. Kenyatta kiemelte, hogy számos fejlesztési eredmény nem jöhetett volna létre Kína erőteljes támogatása nélkül. Hozzátette továbbá, hogy a két ország tiszteli és egyenlő félként kezeli egymást.

Kenya bizakodó a két ország kapcsolatának jövőjét illetően és a Kínával való együttműködés elmélyítésére törekszik a közös fejlődés érdekében.

A kínai külügyminiszter átadta Hszi elnök szívélyes üdvözletét és jókívánságait Kenyatta elnöknek, és gratulált Kenya folyamatos és gyors fejlődéséhez.

Vang kifejtette, hogy látogatásának három fő üzenete van. Először is, Kína teljes erővel támogatja Afrikát a koronavírus járvány elleni harcban. Másodszor, Kína kész megerősíteni mindenre kiterjedő együttműködést Kenyával, hogy segítse Kenya fejlődését és az iparosodás felgyorsítását. Harmadszor, Kína szolidaritást vállal Kenyával a nemzetközi ügyekben és védeni fogja a két ország törvényes jogait és a fejlődő országok közös érdekeit.

Vang elmondta, hogy Kína hajlandó együttműködni Kenyával a Kína-Kenya átfogó stratégiai és együttműködési partnerség megvalósításában, és határozottan támogatja az országot fejlődésének felgyorsításában.

Kenyatta elmondta, hogy a két ország hasonló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben, és Kenya hajlandó megerősíteni az együttműködését Kínával, különösen az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában, az igazságosabb és észszerűbb nemzetközi rend előmozdításának érdekében.

A megbeszélés után a két vezető részt vett a Mombasa kikötőjében található kínai építésű olajterminál átadó ünnepségén.

Vang csütörtökön tárgyalásokat folytatott Raychelle Omamóval, a kenyai kabinet külügyi miniszterével és kenyai újságírókkal is találkozott.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük