Megegyezésre jutottak a BRICS országok

A kínai Kereskedelmi Minisztérium (MOC) kedden közölte, hogy a BRICS-országok kereskedelmi és gazdasági miniszterei konszenzusra jutottak, és jelentős eredményeket értek el a közelmúltban tartott miniszteri találkozón.

A miniszterek a hétfői videokonferencián megállapodtak a digitális gazdaság és a zöld fejlesztés terén folytatott együttműködés bővítéséről, valamint közös erőfeszítésekről a stabil ellátási lánc előmozdításában, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásában – közölte a MOC illetékese.

A miniszterek közös hangon megállapodtak abban, hogy megerősítik a többoldalú kereskedelmi rendszert, amelynek középpontjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) áll, és konstruktív hozzáállással vesznek részt a WTO reformjában.

A miniszterek elítéltek néhány fejlett országot az egyoldalú és diszkriminatív intézkedések, köztük a szén-dioxid-kiigazítási mechanizmus és az adókedvezmények elfogadása miatt. Hangsúlyozták, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos politikai döntéshozatalnak összhangban kell lennie a közös, de differenciált felelősség elvével és a WTO szabályaival.

Konszenzusra jutottak abban is, hogy meghívják a nem BRICS-országokat, hogy vitassák meg a digitális gazdaságot, és vizsgálják meg az együttműködést más fejlődő országokkal és a legkevésbé fejlett országokkal. A hasonló gondolkodású, nem BRICS-tagokkal rendelkező többoldalú kereskedelmi rendszert is megerősítik, hogy elősegítsék a fejlődést elősegítő szilárd kereskedelmi környezet kialakítását.

A BRICS öt feltörekvő gazdaság – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – rövidítése.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük