Nyáron is népszerűek Kínában a havas-és jeges sportok

A rekkenő hőhullámok ellenére Hsziao Hsziao, a fiatal lány jól érzi magát a pamutkabátjában. A rekkenő nyár elviselésének titka egy „nagy hűtőszekrény” egy fedett sípálya formájában.

„Nagyon szeretünk síelni, különösen a magas helyekről lefelé síelni” – mondta Hsziao, hozzátéve, hogy két barátjával különleges utazást tett Harbinba.

Mivel Kína számos városát rekordmagasságú hőmérséklet sújtja ezen a nyáron, a jeges és havas sportok egyre népszerűbbé váltak a nyári hőség elől menekülni vágyó kínaiak körében.

Kína „népszerűsítette a jég- és hósportokat egész évben” – mondta Johan Eliasch, a Nemzetközi Síszövetség elnöke.

Kínában a pekingi téli olimpia után felerősödtek a jeges-havas sportok.

A Kína által kiadott jelentés szerint a 2024–2025-ös jég- és hószezonban várhatóan több mint 520 millió látogatott lesz a jeges és havas szabadidős helyszíneken, bevételük pedig meghaladja a 720 milliárd jüant (körülbelül 101,03 milliárd dollárt).

A jeges-havas sportágak folyamatos fejlődése Kínában nemcsak az emberek szenvedélyének, hanem a jég- és hólétesítmények következetes fejlesztésének is az eredménye – mondta Zou Hszinhszian, a Pekingi Sport Egyetem Téli Olimpia Kultúra Kutatóközpontjának igazgatója.

2016-ban az ország iránymutatást adott ki a jég- és hólétesítmények építésének felgyorsítására, a releváns sportágak népszerűsítésére és az érintett iparágak fejlődésének elősegítésére tett erőfeszítések részeként.

2016 és 2022 között Kína mintegy 2880 milliárd jüant fektetett be a jég- és hóturizmus infrastrukturális projektjébe. 2022 végéig közel 9000 érintett vállalkozás regisztrált a jég- és hóágazatban. Csak 2022-ben 1460 újonnan bővült, ami 20,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban – áll a jelentésben.

Kína már elérte azt a célt, hogy 300 millió embert vonzzon a téli sportokba, de a jég- és hólétesítmények még mindig gombamód szaporodnak országszerte.

Sanghajban egy több mint 90 000 négyzetméteres fedett sípálya kezdi meg működését 2024 első felében, míg a dél-kínai metropoliszban, Sencsenben egy „jég és hó világ” témájú turisztikai projekt, több mint 29,6 milliárdos beruházással. jüan, 2025 novemberében kerül használatba.

Az északkelet-kínai Csilin tartományban 2021-ben kísérleti zónát hoztak létre a jég- és hógazdaság magas színvonalú fejlesztésével, elősegítve a téli sportok és más helyi turisztikai erőforrások integrálását, beleértve a hegyi túraútvonalakat, a gyümölcsszedő kerteket és a virágtengereket. .

Július 8-án az Ázsia Olimpiai Tanácsa Harbint választotta a 2025-ös Ázsiai Téli Játékok házigazdájának, és az elemzők úgy vélik, hogy ez még jobban felkelti a kínaiak téli sportok iránti lelkesedését.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük