Vízügyi építkezések

Kína az idei év első nyolc hónapjában rekordösszegű, 985,6 milliárd jüant (mintegy 137,09 milliárd dollárt) fektetett vízügyi létesítmények építésébe – közölte szerdán egy tisztviselő.

Összesen 23 600 vízvédelmi projekt indult ebben az időszakban, ami szintén történelmi csúcs – mondta Li Guoying vízügyi miniszter sajtótájékoztatón.

A vízügyi projektek építése több mint 1,97 millió munkahelyet teremtett januártól augusztusig, és „erőteljesen támogatta az ország gazdaságának fellendülését” – mondta Li.

A vízvédelmi projektek építésének előmozdítása mellett Kína fokozta az édesvízi ökoszisztémák védelmére és helyreállítására irányuló erőfeszítéseit is.

2022-ben közel 7 milliárd köbméter vizet öntöttek a Haihe-vízgyűjtő 48 folyójába és tavába, és Észak-Kína folyóinak többsége folyó és tiszta vizű volt, miközben egyre több folyó kelt újra életre, mondta Li.

Kína bevezette a „folyófő” és a „tófő” rendszert, ahol a helyi önkormányzati vezetők feladata a joghatóságukon belüli víztestek védelme. Mára több mint 1,2 millió folyó- és tófőnököt neveztek ki.

A távérzékelő műholdakat, drónokat és más technológiákat is széles körben alkalmazzák a folyók és tavak napi ellenőrzési, kezelési és védelmi munkáinak megerősítésére.

Egy nemzeti víztakarékossági kampány végrehajtásával Kína komoly előrelépést tett a vízfelhasználás hatékonyságának növelése és a víztakarékosság fontosságának tudatosítása terén – mondta Li.

2022-ben Kína 10 000 jüanra vetített vízfogyasztása 33 százalékkal csökkent a 2015-ös szinthez képest, és 10 000 jüan ipari hozzáadott értékre vetített vízfogyasztása 50 százalékkal esett vissza.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük