Papírvágás mesterfokon Linjiben

A kelet-kínai Santung tartományban  Linji városában található Hsziang Jucsen papírvágó művész lázasan dolgozik. Otthonában rengeteg zseniális dizájnnal, gyönyörű formákkal és elegáns stílussal rendelkező papírkivágás található, mint például a bájos bazsarózsa tündérek, pávák, élethű sárkányok és szarkák.

A papírvágás egy hagyományos kínai népművészet, amelynek során a vörös papírt ollóval vagy faragókéssel mintázzák. Az elkészült alkotásokat dekorációként használják, amelyek a népszokás szerves részeként jelen vannak Kínában.

2009-ben a Kínában több ezer éves múltra visszatekintő papírkivágás felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Hsziang felidézte, hogy a papírvágás iránti szeretete pályafutása korai éveiben kezdődött, amikor óvónőként osztálytermeket kellett díszítenie. Azóta több mint 40 éven át a művésznő folyamatosan vágja műveit népünnepekre, történelmi történetekre, irodalmi utalásokra, mítoszokra és legendákra, operaszereplőkre és kínai állatövi állatokra, melyeket életszenvedélye és vágya hatja át. boldogság.

A papírkivágás szellemi kulturális örökségének népszerűsítése érdekében Hsziang ingyenes képzéseket indított az egyetemeken és a közösségekben. A helyi múzeummal együttműködésben ingyenes leckéken is részt vett, hogy papírvágási know-how-t és készségeket adjon át a művészet rajongóinak.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük