Szárnyalnak a thai-kínai kereskedelmi kapcsolatok

A gazdag és édes ízéről híres thaiföldi kókuszdió jelentős népszerűségre tett szert a kínai piacon. Az elmúlt években széles körben használták Kínában különféle élelmiszerekben és italokban, például süteményekben, kávékban és forró edényekben, különösen a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerségi (RCEP) megállapodás végrehajtása után.

A 2022. január 1-jén hatályba lépett RCEP 15 ázsiai-csendes-óceáni országot foglal magában, köztük 10 ASEAN-tagállamot és ezek öt kereskedelmi partnerét, nevezetesen Kínát, Japánt, a Koreai Köztársaságot, Ausztráliát és Új-Zélandot.

Két év elteltével számos thaiföldi mezőgazdasági, textil- és autóipari termék részesült az RCEP előnyeiből. A vámcsökkentések tovább ösztönözték az RCEP-tagországok kereskedelmének és beruházásainak növekedését. 2022-ben Thaiföld kereskedelme az RCEP többi tagjával éves szinten 7,11 százalékkal 300 milliárd amerikai dollárra nőtt.

A megállapodás fellendítette Kína és Thaiföld közötti kereskedelmi együttműködést is. Han Csikiang, Kína thaiföldi nagykövete szerint 2023 első 10 hónapjában a két ország közötti kétoldalú kereskedelem elérte a 105,1 milliárd dollárt.

Kína 11. egymást követő évben továbbra is Thaiföld legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb mezőgazdasági exportpiaca, amelyből egyedül a trópusi gyümölcsök 5,8 milliárd dollárt értek el, ami Thaiföld gyümölcsexportjának 90 százalékát teszi ki.

Han elmondta, hogy a thai durian  a kínai piac „top stream” termékévé vált. A kínai fogyasztók a thaiföldi gyümölcsöket részesítik előnyben, a kínai kormány pedig támogatja a thaiföldi mezőgazdasági exportot Kínába.

A friss thai durian szállítása Thaiföldről a délnyugat-kínai Csungking önkormányzatba a BRI zászlóshajó projektjén, a Kína-Laosz vasúton mindössze négy napig tart. Ez óriási előrelépés a korábbi szárazföldi-tengeri útvonalakhoz képest, amelyek nyolc-tíz napot vettek igénybe.

„Azok az áruk, amelyeket korábban csak egy thaiföldi utazás alkalmával lehetett megvásárolni, mára a helyi szupermarketekben széles választékban kaphatók” – mondta Huang Jing, egy nanningi állampolgár, hozzátéve, hogy számos thaiföldi terméke van otthon, a rizstől és a fűszerektől a latexig. párnák és matracok, valamint napi szépség- és fényvédő termékek.

Az RCEP-megállapodás Kína és Thaiföld ipari láncait is továbbfejlesztette, új lehetőségeket hozva a vállalkozások számára.

2023 első kilenc hónapjában a kínai vállalatok 264 befektetési projektre pályáztak Thaiföldön, ami 196,6 százalékos növekedés az előző évhez képest, a teljes beruházás értéke 97,46 milliárd baht (körülbelül 2,8 milliárd amerikai dollár), ami 116,5 százalékos növekedés éves szinten. Kína továbbra is megőrzi pozícióját a külföldi befektetések legnagyobb forrásaként Thaiföldön.

Kirida Bhaopichitr, a Thaiföldi Fejlesztési Kutatóintézet Gazdasági Intelligencia Szolgálatának igazgatója elmondta, hogy a kínai befektetések ösztönzik az olyan iparágak növekedését, mint például az elektromos járművek Thaiföldön.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük