A kínai külügyminiszter szerint szorosabb stratégiai együttműködésre van szükség az EU és Kína között

Kínának és az Európai Uniónak fokoznia kell stratégiai együttműködésüket, és konstruktív szerepet kell játszaniuk a globális kihívások leküzdésében – jelentette ki hétfőn Vang Ji kínai külügyminiszter és államtanácsos az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borrellel folytatott telefonbeszélgetése során.

Vang véleménye szerint mivel a járvány még mindig tombol szerte a világban, a nemzetközi helyzet pedig fokozódik, Kínának és az EU-nak mint a multipolarizációs folyamat két stabilizáló erejének erősíteniük kell a kommunikációt és a párbeszédet, folyamatosan építeniük kell a kölcsönös bizalmat, és ki kell zárniuk minden zavaró tényezőt.

Elmondta továbbá, hogy elsősorban a feleknek a belső ügyeiket kell jól kezelniük, ugyanakkor meg kell erősíteniük a stratégiai együttműködést és konstruktív szerepet kell játszaniuk a globális kihívások kezelésében. Hozzátette, hogy a két félnek fenn kell tartania a Kína – EU kapcsolatok helyes irányát, folytatnia kell a békés együttélést, a nyílt együttműködést, a multilateralizmust, valamint a párbeszédet és a konzultációkat, amelyek nemcsak a kétéves diplomáciai kapcsolatok létrehozása után 45 évvel elsajátított fontos tanulságok, hanem a Kína és az EU közötti átfogó stratégiai partnerség egészséges és stabil jövőbeni fejlődésének kulcsfontosságú alapelvei is.

Kína hajlandó fenntartani a szoros kapcsolatot az EU-val, keményebben dolgozni a Kína – EU beruházási megállapodás előmozdításán és elérésén, az éghajlatváltozással és a biodiverzitás megőrzésével kapcsolatos koordináció és együttműködés megerősítéséért, azzal a céllal, hogy a bilaterális együttműködés számára egy intézményi keretet és megalapozott elvárásokat biztosítson – tette hozzá.

Wang azt is elmondta, hogy a két félnek meg kell erősítenie a stratégiai céljaikat, közösen kell kiépíteniük egy nyitott világgazdaságot, szembe kell szállniuk a protekcionizmussal annak érdekében, hogy egy tisztességes, átlátható és megkülönböztetéstől mentes üzleti környezetet biztosítsanak vállalkozásainak, illetve pozitívabb szemlélettel kell a globális gazdasági fellendüléshez állniuk.

Az EU stratégiai autonómiájának fenntartása nemcsak Európa alapvető és hosszú távú érdekeit szolgálja, hanem megfelel a nemzetközi közösség közös elvárásainak is – mondta Wang, hozzátéve, hogy a stratégiai autonómia elengedhetetlen tényezője a függetlenség megőrzéséhez.

Wang szerint Kína úgy véli, hogy az EU stratégiai autonómiájának a multilateralizmus fenntartását és az egyoldalú erőfölény szembeszállását kell megtestesítenie; törekedni kell a nyitottságra és az együttműködésre, és szembe kell szállni az ember alkotta „szétválasztással”; független külpolitika megteremtése a nemzetközi kapcsolatokat irányító normáknak megfelelően a különböző blokkok közötti konfrontáció és egy új „hidegháború” elkerülése végett.

A kínai fél abban reménykedik, hogy az EU stratégiai autonómiája megtestesítheti a Kínával kapcsolatos megfelelő irányelvek kialakítását és végrehajtását is – mondta Wang, hozzátéve, hogy a nagy országok közötti kapcsolatoknak nem szabadna egy „vagy ez vagy az” döntésnek lennie, inkább egy „nullára kihozható játszma” lenne a helyes megközelítés.

Wang elmondta, hogy a kínai fél rendkívül stabil és folyamatos politikát tartott fenn az EU-val szemben, mindig optimista és pozitív bánásmódban részesítette Európát, és a blokkot fontos partnernek és diplomáciai prioritásnak tartotta, hozzátéve, hogy Kína reméli, hogy az EU egy együttműködési és orientált keretet hozhat létre a Kínával kapcsolatos politikája számára, és pozitívabb EU-Kína kapcsolatokat alakíthat ki.

Borrell elmondta, hogy az EU értékeli Kína azon éghajlati célkitűzését, hogy 2030 előtt elérje a CO2-kibocsátás csúcsát, és 2060 előtt elérje a szén-dioxid-semlegességet. Hozzátette, hogy az EU készen áll arra, hogy a klímaváltozással és a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatos minden szempontból széles körű együttműködést erősítse Kínával, és előmozdítsa az EU – Kína beruházási szerződés tárgyalásait, és törekedjen az éven belüli megkötésre.

Az uniós fél nagyra tartja Kína óriási fejlesztési eredményeit és a világ békéjéhez és jólétéhez való jelentős hozzájárulását – mondta, hozzátéve, hogy az EU objektív és racionális szemléletet képvisel Kína fejlődésében, és Kínával felé az EU saját érdekein alapuló független politikát fog elfogadni.

Annak ellenére, hogy az EU és Kína különböznek a politikai rendszerektől, valamint a történelmi és kulturális környezettől, az EU készen áll arra, hogy hatékonyan működjön együtt Kínával a kölcsönös tisztelet szellemében, és együtt dolgozzon a globális kihívások megválaszolásában, hogy további egyensúlyi és kiszámíthatósági elemeket adjon a világnak.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük