Új kínai gabonatermesztési irányelv a stabilitás érdekében

Az Államtanács Általános Irodája új irányelvet adott ki a gabonatermesztés stabilizálása és az élelmiszerbiztonság szavatolása érdekében, melyben megtiltja a szántóföldek nem gabonatermesztésre irányuló használatát.

Az élelmiszerbiztonság Kína mezőgazdaságának alapvető eleme, így a gabonatermesztésnek prioritást kell élveznie a termőföld használata során – szögezte le a hatóság, mely egyben a termelési struktúrák optimalizálását és a lehető legszigorúbb termőföld-védelmi intézkedések bevezetését is sürgette.

Az irányelv, melynek értelmében Kínának különleges védelmi intézkedéseket és szabályozásokat kell bevezetnie, szigorú korlátozásokat vár el a szántóföld más típusú mezőgazdasági területté, például erdővé vagy kertté alakításával szemben.

Korlátozni kell továbbá a piacon túlzott mennyiségben rendelkezésre álló nem étkezési célú termények rendszertelen termesztését.

Az irányelv alapvető célja az állandó szántók megvédése, a termelés és az üzleti tevékenységek szabályozása, valamint a termőföld romboló hatású felhasználásának tiltása.

A gabonatermesztés mechanikus technológiájának fejlesztése mellett a kínai hatóságok műholdas érzékelőkkel is vizsgálni fogják az ország termőföldjeit, és jelentik a nem gabonatermesztésre irányuló használatot.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük