Megkezdődött Csiangszunál a kínai-francia szélerőműfarm építése

Megkezdődtek Kína első külföldi befektetőkkel közös tengeri szélerőmű-beruházásának munkálatai az ország keleti partvidékén, Csiangszu tartomány partjainál.

A 8 milliárd jüan (mintegy 1,13 miliárd dollár) összértékű beruházás a China Energy Investment Corporation állami tulajdonú energetikai vállalat és a francia EDF Csoport közös projektje.

Az 500 megawatt kiépített kapacitású szélerőműfarm a várakozások szerint 1,4 milliárd kilowattóra villamos áramot termel majd évente, kiváltva ezzel mintegy 442 000 tonna feketeszén eltüzelését, valamint 937 500 tonna szén-dioxid és 1700 tonna kén-dioxid kibocsátását.

„A Dongtai tengeri szélerőműpark kiváló kiindulópont az EDF Csoporttal folytatott együttműködés elmélyítéséhez a szél- és napenergia, a hidrogénenergia és az energiatárolás terén” – mondta Liu Guoyoe, a China Energy vezérigazgatója.

Az EDF Csoport több mint 160 millió dolláros befektetéssel 37,5 százalékos tulajdonrészt birtokol a Dongtai projektben, ezzel ez a francia energiaipari vállalat legnagyobb nem atomenergetikai befektetése Kínában.

A Kína keleti partvidékén fekvő Csiangszu tartomány gőzerővel fejleszti szél- és napenergia-kapacitásait: az idei harmadik negyedévben a 11,495 millió kilowattnyi szélenergia-termelés 17,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a napenergia-termelés 13.9%-kal, 16,46 millió kW-ra nőtt.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük