Kína is csatlakozik a BRICS, APEC és G20 vezetők konszenzusának megvalósításához

Kína valamennyi féllel együttműködve törekszik a nemrég véget ért BRICS, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) és a G20 vezetői jelentőségteljes konszenzusának megvalósítására és a vállalások teljesítésére – mondta hétfőn egy külügyminisztériumi tisztségviselő.

Wang Xiaolong, a külügyminisztérium nemzetközi gazdasági ügyek osztályának vezetője Pekingben tájékoztatta a sajtót a fenti tárgyalások kimeneteléről.

„A három találkozó egyértelmű üzenetet küldött: a multilateralizmus, a szolidaritás és a koordináció a legjobb választás a jelen globális nehézségek leküzdésére” – jelentette ki Wang.

A COVID-19 elleni küzdelem sürgető feladatáról beszélve Wang elmondta, hogy a világ vezetőinek véleménye szerint minden érintett félnek határozottan támogatnia kell az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető szerepét, javítani kell a koronavírus diagnosztizálását és kezelését és a vakcinák fejlesztését, és biztosítani kell az egyenlő hozzáférést az oltóanyagokhoz, melyeket globális közjavakként kell kezelni.

Wang elmondása szerint a vezetők egyöntetűen azon a nézeten voltak, hogy minden félnek össze kell fognia a regionális és globális gazdasági kilábalás érdekében, fenn kell tartani a multilaterális kereskedelmet, valamint biztosítani kell a beszállítói láncok biztonságát és stabilitását.

„Felismerték továbbá, hogy erőfeszítéseket kell tenni a digitális gazdaságban rejlő hatalmas potenciál kiaknázására” – mondta Wang.

A november 17. és 22. között megtartott három találkozó megfelelt a nemzetközi közösség elvárásának és megerősítette a többoldalú együttműködést, és új lendületet adhat a gazdasági helyreállításnak, a fenntartható fejlődésnek és a járvány elleni harcnak.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük