A Selyemút – együttműködés (BRI) támogatásával zárult a 17. Kína – ASEAN Epxo

Hétfőn lezárult a 17. Kína – ASEAN Expo, valamint az azzal párhuzamosan megrendezett Kína – ASEAN kereskedelmi és beruházási csúcstalálkozó a dél – kínai Guangxi Zhuang autonóm régió fővárosában Nanningban. A kiállításon nagy hangsúlyt fektettek a Selyemút – együttműködés (Belt and Road Initiative) támogatására.

Az expó titkársága által a záróünnepségen közzétett adatok alapján a négynapos rendezvényen összesen 86 beruházási projektet írtak alá 263,87 milliárd jüan (mintegy 40,1 milliárd amerikai dollár) értékben, ami 43,6 százalékos éves növekedést jelent.

Az egészségügy, a big data, a logisztika, az új termelés, az új anyagok, az új energia és a pénzügyi területek beruházási projektjei a teljes összeg 85,3 százalékát tették ki.

Az idei kiállításon 104 000 négyzetméteres területen 5400 standot állítottak fel 1668 vállalkozó számára, köztük a Fortune 500 és az iparág vezető vállalatai számára. Emellett 1956 hazai és külföldi vállalat vett még részt.

Az expó alatt több mint 150 kereskedelmi és befektetési promóciós tevékenységet folytatták online és offline is.

A 18. Kína – ASEAN Expo-t a tervezettek szerint 2021. szeptember 10 – 13 között kerül megrendezésre, amin Laosz, mint tiszteletbeli ország, Pakisztán, mint különleges partnerország fog részt venni.

A Selyemút – együttműködés (BRI) támogatása

Az idei kiállítás ideális eredményeket hozott, amelyek elősegíthetik a Selyemút – együttműködés (Belt and Road Initiative) előmozdítását és a résztvevő országok közötti együttműködések elmélyítését – állítja az expo titkársága.

Az expó alatt több logisztikai vállalat között stratégiai együttműködési keretmegállapodás került alárásra az Új Nemzetközi Szárazföldi – Tengeri Kereskedelmi Folyosó (New International Land-Sea Trade Corridor) mentén, a Selyemút fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

Az Új Nemzetközi Szárazföldi – Tengeri Kereskedelmi Folyosó egy kereskedelmi és logisztikai átjáró, amelyet Nyugat – Kína tartományi régiói és az ASEAN – tagállamok közösen építettek. Hídként szolgál a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút között.

Eközben az átjáró mentén lévő tartományokból és városokból kilenc kereskedelmi bank is aláírta azt a javaslatot, amely pénzügyi támogatást kínál a szárazföldi – tengeri kereskedelmi folyosó építéséhez.

„Az elmúlt 17 éveben a Kína – ASEAN Expo nemcsak megmutatta Kína és az ASEAN tagállamok elért sikereit a kereskedelmi és beruházási együttműködések megerősítésében, hanem lényeges erővé is vált a Selyemút építésének előmozdításában.” – mondta Sonexay Siphandone, Lao miniszterelnök – helyettese, valamint tervezési és beruházási minisztere.

Indonézia kínai nagykövete, Djauhari Oratmangun az expón kijelentette, hogy Kína és az ASEAN tagállamok közötti jobb együttműködés a közeljövőben a kínai, illetve az ASEAN és Selyemút menti országokban élő emberek jólétét szolgálhatja.

Az idei kiállításon szintén megemlítésre került a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP), a világ legnagyobb kereskedelmi paktuma, amelyet a hónap elején 15 ázsiai – csendes – óceáni ország, köztük 10 ASEAN tag és Kína írt alá.

Wang Lei, az expó titkárságának főtitkára elmondta, hogy a kiállítás egyik legfontosabb párbeszédplatformját Kínán és az ASEAN tagországokon kívül az RCEP országokba is ki fogják terjeszteni, ezzel ösztönözve őket, hogy aktívabb szerepet töltsenek be a Selyemút fejlesztésében.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük