Online fórum a Selyemút lehetőségeiről és gazdasági felépüléséről

A hongkongi különleges közigazgatási régió (HKSAR) kormánya által szervezett kétnapos Selyemút – csúcstalálkozó hétfőn kezdődött online formában. Központjában a Selyemút (Belt&Road, B&R) lehetőségei, valamint a COVID – 19 járvány utáni globális gazdasági fellendülés állt.

A fórumon elhangzott beszédében a HKSAR vezérigazgatója, Carrie Lam hangsúlyozta Hongkong előnyét a kontinentális és a tengerentúli piacok összekapcsolásában, valamint a szilárd és fenntartható finanszírozásban és partnerségben a Selyemút mentén.

Hongkong emellett még számos tehetséges pénzügyi és kapcsolódó szolgáltatási szektorban dolgozó szakemberével, a jogállamiságával, a nyitott és hatékony piacával, a tőke, az információk és az emberek szabad áramlásával, valamint egyszerű és alacsony adórendszerével is büszkélkedhet – mondta Lam.

Xie Feng, a HKSAR kínai külügyminisztériumának biztosa elmondta, hogy a COVID – 19 hatással volt a globális gazdaságra, és soha nem látott kihívások elé állította a gazdasági globalizációt.

A Selyemút és a globalizáció párhuzamosan halad előre és kiegészítik egymást. A magas minőségű B&R együttműködésnek köszönhetően az új típusú globalizáció már nyitottabb, befogadóbb, kiegyensúlyozottabb és mindenki számára előnyösebb lesz – mondta Xie Feng.

Az elmúlt hét évben Kína több mint 2000 projektet indított a Selyemút partnereivel – mondta Xie, különösen támogatva Hongkongot a cserék és az együttműködések bővítésében.

Wang Bingnan, Kína kereskedelmi miniszterhelyettese szintén támogatását fejezte ki Hongkong felé a Belt and Road platform fejlesztésében, az ország fejlődésébe való beilleszkedésében és a szárazföldi piacokon rejlő lehetőségek megragadásában.

Wang elmondta továbbá, hogy a Kereskedelmi Minisztérium szintén aktívan támogatni fogja Hongkongot a nemzetközi és regionális gazdasági együttműködésben való részvételben is.

A HKSAR – kormány és a Hongkongi Kereskedelmi Fejlesztési Tanács közös szervezésében az idei csúcstalálkozó 2016 óta már az ötödik alkalommal hívja össze a Selyemút mentén fekvő országok és régiók kormánytisztviselőitől kezdve az üzleti vezetőket, hogy megvitassák a Selyemút kínálta lehetőségeket.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük