Kína GDP-je várhatóan 8,8 százalékponttal nő 2021-ben

Kína GDP – növekedése körülbelül 8.8 százalékos lehet a 2021-es év során – jelentette hétfőn az stcn.com, egy kínai szakértőt idézve.

A gazdasági fellendülés, a bázishatás és egyéb tényezőknek köszönhetően  Kína gazdasági növekedése jelentős ingadozásokat tapasztalhat, illetve a 2021-es év jellemzője az „először magasan majd alacsonyan” trend lehet – mondta Lian Ping, a Zhixin Befektetési Kutatóintézet vezetője.

Lian előrejelzése szerint Kína GDP-növekedése 2021 első negyedévében elérheti a 12–14 százalékot, majd fokozatosan visszaáll a trendpályára.

Lian véleménye szerint a folyamatos, stabil és fenntartható makrogazdasági politikák, a 14. ötéves terv és a hosszú távú célkitűzések 2035-ig, valamint a gyengülő amerikai dollár által elősegített globális gazdasági fellendülés együttműködve segíteni fogja Kína 2021-ben bekövetkező folyamatos gazdasági fellendülését.

Miután Kína hangsúlyozta, hogy a kínálati oldal strukturális reformjára való törekvése során a keresleti oldal kezelésére kell összpontosítania, Lian úgy vélte, hogy a belföldi kereslet 2021-ben stabilan helyre fog állni.

Úgy gondolta, hogy a feldolgozóipar és az új infrastruktúra beruházásai 2021-ben növekedni fognak, és előrejelzései alapján a befektetett eszközökbe történő beruházások 8 százalékkal, a feldolgozóiparé 11 százalékkal, az ingatlanoké 6 százalékkal, az infrastruktúráé pedig 5 százalékkal nőhet.

A COVID – 19 járvány folyamatos és hatékony ellenőrzésével, a folyamatos gazdasági fellendüléssel és az új fejlesztési terv kiépítésével azt jósolta, hogy 2021-ben Kína fogyasztási cikkeinek értékesítése 10, az amerikai dollár által dominált export 12 az ipari hozzáadott érték pedig 9,5 százalékkal nőhet.

Lian arra is figyelmeztetett, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a kapcsolódó kockázatokra, mint például az alul teljesítő eszközök növekedésére a banki szektorban, a kötvénypiac mulasztásaira és az RMB árfolyamának nagy ingadozására, illetve intézkedéseket kell hozni az ilyen jellegű kockázatok megelőzésére.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük