Lezárultak a beruházási megállapodással kapcsolatos tárgyalások a Kína és az EU között

Szerdán került bejelentésre Hszi Csin-ping kínai elnök és az európai vezetők által, hogy a két fél a terveknek megfelelően lezárta a beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokat.

A bejelentés egy videótalálkozón hangzott el Hszi Csin – ping, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke között.

Hszi Kína és az Európai Unió (EU) közötti beruházási megállapodást „kiegyensúlyozottnak, a normákat meghaladónak és kölcsönösen előnyösnek” minősítette, és elmondta, hogy a megállapodás megmutatja Kína elkötelezettségét a további magas szintű nyitás mellett.

„A megállapodás nagyobb piacra jutást, az üzleti környezet magasabb szintjét, erősebb intézményi garanciákat és jobb együttműködési kilátásokat biztosít a kölcsönös befektetések számára” – folytatta Hszi.

A megállapodás jelentősen meg fogja erősíteni a világ gazdasági fellendülését a világjárvány utáni korszakban, növelni fogja a nemzetközi közösség bizalmát a gazdasági globalizáció és a szabad kereskedelem iránt, valamint jelentősen hozzá fog járulni egy nyitott világgazdaság kiépítéséhez – mondta a kínai elnök.

Hangsúlyozva Kína elkötelezettségét egy új fejlesztési paradigma előmozdítása iránt, amely több piaci és együttműködési lehetőséget fog kínálni az EU és a világ egésze számára, Xi felszólította az EU-t, hogy tartsa fenn a szabad kereskedelmet és a multilateralizmust, valamint hozzon létre egy tisztességes és megkülönböztetésmentes üzleti környezetet a kínai befektetők számára.

A Covid – 19 járvány és az ebben az évszázadban ritkán megfigyelhető változások fényében Hszi elmondta, hogy Kína és az EU a nehézségek áthidalása és a kéz a kézben végzett munka révén gyümölcsöző eredményeket ért el a kapcsolatok elmélyítésében 2020-ban.

Az elkövetkező 2021-es évben Kínának és Európának, mint két nagy világhatalomnak, piacnak és kultúrának felelősségtudatot kell mutatnia és aktív lépéseket kell tennie a globális békéhez és a fejlődéshez való hozzájárulás érdekében – mondta.

Hszi mindkét felet felszólította, hogy erősítsék meg a kommunikációt egymás között, ahogy a kölcsönös bizalmat is, illetve mélyítsék el az együttműködést, kezeljék megfelelően a különbségeket, és működjenek együtt az új lehetőségek kibontakoztatása és új távlatok megnyitása érdekében.

Először is, Hszi összehangolt cselekvéseket szorgalmazott a COVID – 19 vakcinák, mint globális közjavak egyenlő elosztásának biztosítása érdekében, kiemelve, hogy a fejlődő országokba való eljuttatásnak is előnyösnek kell lennie.

Másodszor, Hszi sürgette a gazdasági fellendülés előmozdítására irányuló közös erőfeszítéseket, hozzátéve, hogy hogy a két félnek meg kell erősítenie a politikai koordinációt és támogatnia kell egy nyitott világgazdaság kiépítését, hogy a globális ipari és ellátási láncokat a lehető leghamarabb helyre lehessen állítani.

Harmadszor, Hszi felszólította a két felet, hogy működjenek együtt a fejlesztési stratégiákon, szorgalmazva az intenzívebb politikai koordinációs erőfeszítéseket, a Selyemút – kezdeményezés és az eurázsiai összekapcsolási stratégia közötti jobb szinergiát, valamint a digitális együttműködésről folytatott megbeszéléseket.

Negyedszer, Hszi a zöld fejlődés felgyorsítását szorgalmazta, sürgetve a két felet, hogy fektessenek nagy energiát az éghajlatról és a környezetről szóló megbeszélésekbe, illetve kölcsönösen támogassák egymást a biodiverzitásról, az éghajlatváltozásról és a természetvédelemről szóló nemzetközi konferenciák megtartásában.

Ötödször, Hszi többoldalú együttműködést sürgetett, miszerint Kínának és Európának fokoznia kell a koordinációt és az együttműködést az ENSZ-el, a G20-akkal, a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), ezenkívül segíteniük kell a nemzetközi és regionális kérdések politikai rendezésében, végre kell hajtaniuk a G20 adósságfelfüggesztési kezdeményezését, és támogatniuk kell az afrikai fejlődést és a pandémiás helyzetre való megoldását a világ fejlődésének és jólétének elősegítése érdekében.

Az európai vezetők elmondták, hogy a COVID – 19 hatása ellenére Európa és Kína szoros, magas szintű kommunikációt folytatott ebben az évben, és jelentős előrelépést tett számos kérdésben, ideértve a földrajzi jelzésekről szóló megállapodást is.

Szerintük, a beruházási megállapodásról szóló tárgyalások lezárása fontos mérföldkő az EU és Kína közötti kapcsolatok fejlesztésében, és hozzájárul a világgazdaság fellendülésének és növekedésének elősegítéséhez is.

Az eredmények ismét megmutatták a világnak, hogy bár Európa és Kína bizonyos kérdésekben eltér egymástól, mindkét félnek megvan a politikai akarata a kommunikáció megerősítésére és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés elmélyítésére, a kölcsönös előnyök és a mindenki számára előnyös eredmények elérése érdekében – mondták.

A beruházási megállapodás magas szintű – tették hozzá. Az európai fél nagyra értékeli Kína további nyitottságát és aktív lépéseit a kereskedelem liberalizációja és a beruházások megkönnyítése érdekében.

Mindkét fél támogatja a multilateralizmust, és a vezetők szerint az EU és Kína közötti szoros kapcsolat segít a globális kihívások kezelésében.

Az európai fél elismerését fejezi ki Kína jelentősebb lépései, az éghajlatváltozás kezelése és Afrika járvány elleni küzdelem terén, és reméli, hogy továbbra is szoros együttműködésre számíthat az olyan kérdésekben, mint a világméretű járványellenes küzdelem, az éghajlatváltozás, a biodiverzitás védelme, a fenntartható fejlődés és a WTO reformja.

A kínai és az európai vezetők boldog új évet kívánva kijelentették, hogy a szoros kommunikáció fenn fog maradni az elkövetkezendő évben is, közösen támogatni fogják a két fél közötti nagyobb volumenű kereskedelmet, és elő fogják segíteni a Kína és az EU átfogó stratégiai partnerségének folyamatos fejlődését.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük