2020-ban 2,3 százalékkal nőtt Kína GDP-je

 

Kína nemzeti összterméke (GDP) éves alapon 2,3%-kal nőtt 2020-ban, és a 100 trillió jüanos (15,42 milliárd dolláros) határt átlépve 101,5989 trillió jüant tett ki – közölték hétfőn hivatalos források.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az éves növekedés üteme végül alaposan felülmúlta az első három negyedévben regisztrált 0,7%-ot.

Kína GDP-je a negyedik negyedévben 6,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát, tovább gyorsulva a harmadik negyedév 4,9%-os növekedése után.

Az ország gazdasági működése stabilan helyreállt, és gyakorlatilag garantálva van a foglalkoztatás és az emberek jóléte – jelentette ki a statisztikai hivatal, hozzátéve, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés főbb feladatai a vártnál jobban haladnak.

A kormány egy sor intézkedést hozott a COVID-19 járvány okozta sokk tompítása érdekében, beleértve a megnövelt költekezést, az adókedvezményeket, valamint a bankok kamatrátáinak csökkentését, amelyek mind a növekedés és a foglalkoztatás stabilizálását szolgálták.

Miután a határokon belül sikerült gyakorlatilag leküzdeni a járványt, újra megnyíltak a gyárak és iskolák kapui, a turisztikai központokban pedig ismét felpezsdült az élet.

Kína munkaerőpiaca stabil maradt 2020 során: a felmérések szerint a városi területeken 5,6% volt a munkanélküliség, a kormány által meghatározott 6%-os küszöb alatt maradva.

Az értéknövelt ipari termelés éves szinten a negyedik negyedévben 7,1%-kal,  2020 egészében pedig 2,8%-kal bővült.

A járvány által erősen sújtott kiskereskedelmi szektor értékesítése 3,9%-kal maradt el az előző évitől. Az index jelentős felpattanást produkált az elmúlt hónapokban, és a negyedik negyedévben már 4,6%-os éves alapú növekedést mutatott, szemben a harmadik negyedév 1% alatti adatával.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük