A COVID-19 járvány ellenére is stabilan növekedett a Kína és Egyiptom közötti kereskedelem

Kína Egyiptomba irányuló kivitele 2020 első 11 hónapjában 12,06 milliárd dollárt tett ki, az előző év azonos időszakánál 12,2%-kal többet – közölte szerdán Kína egyiptomi nagykövetsége.

A két ország közötti teljes árucsere volumene ugyanebben az időszakban 12,985 milliárd dollár volt, ez 10%-os éves növekedésnek felel meg – mondta Han Bing, a követség kereskedelmi tanácsosa egy online sajtóeseményen, amelynek során áttekintették a Kína és Egyiptom közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés 2020-as alakulását.

„2020-ban a kétoldalú kereskedelem átvészelte a COVID-19 viharait és fenntartotta stabil növekedési ütemét. Továbbra is Kína Egyiptom első számú kereskedelmi partnere” – emelte ki Han.

A Kínai Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint tavaly január és szeptember között Kína közvetlen tőkebefektetése Egyiptomban elérte a 89,33 millió dollárt, ami 19,3%-os éves növekedésnek felel meg.

A nagykövetség gazdasági és kereskedelmi hivatalának adatai szerint Kína összes egyiptomi befektetése már meghaladta a 7,7 milliárd dollárt.

„Keressük a további együttműködés lehetőségét az orvosi eszközök, acél, textil, szállítás, új energia, hulladékfeldolgozás és szennyvízkezelés terén is” – mutatott rá a kínai diplomata.

A COVID-19 válság ellenére az Egyiptom megaberuházásaiban érintett kínai cégek megállás nélkül folytatták a munkát, miközben betartották a szükséges óvintézkedéseket is.

Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat jelenleg egy 20 toronyházból álló üzleti negyedet épít Egyiptom új közigazgatási fővárosában, Kairótól mintegy 50 kilométerre keletre.

A Központi Üzleti Negyed projekt részeként épül meg az a 385 méter magas, 80 emeletes Ikontorony, amely elkészültekor Egyiptom és egyben Afrika legmagasabb felhőkarcolója lesz.

A torony főszerkezetének építése jelenleg az 53. emeletnél tart, és elkészült már nyolc másik épület váza is – mondta Han, hozzátéve, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a Kairó külvárosait összekötő vasútvonal építési munkálatai is a tervek szerint zajlanak.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük