Economic Watch: Kína a külföldi tőkebefektetések első számú célpontjaként is tovább fejleszti üzleti környezetét

 

A COVID-19 járvány okozta nehézségeken és a globális gazdasági recesszión felülemelkedve Kína tavaly a világ első számú célországává vált az új külföldi befektetések (FDI) tekintetében, és a közelmúltban egy sor intézkedéssel igyekezett tovább javítani az üzleti környezetet.

A csökkenő globális trenddel szembe menve Kína 4%-os tőkeimport-növekedést regisztrált 2020-ban, és az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által nemrég kiadott jelentés szerint megelőzte az Egyesült Államokat.

Szektor szerinti bontásban a high-tech iparágak 11%-os növekedést regisztráltak tavaly, míg a külföldi cégeket is érintő felvásárlások és fúziók 54%-kal haladták meg az előző évit, első sorban az informatikai és távközlési ágazatokban.

A visszatérés a pozitív előjelű GDP növekedéshez, valamint a kínai kormány befektetéseket elősegítő célzott programja segített stabilizálni a befektetések szintjét a korai lezárásokat követően – fogalmaz a jelentés.

Kína alighanem a világ egyetlen nagyobb gazdasága, amely 2020-ban is növekedést tudott felmutatni: a GDP éves szinten 2,3%-kal emelkedett, és első alkalommal haladta meg a 100 trillió jüant (nagyjából 15,4 trillió dollár).

A többoldalú kereskedelem élénkítése érdekében Kína decemberben befektetési megállapodást írt alá az Európai Unióval, miután novemberben aláírta a világ legnagyobb kereskedelmi egyezményét, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséget (RCEP).

Miközben a gazdasági helyreállás töretlen lendülettel folytatódik, Kína idén azzal igyekszik külföldi befektetőket csábítani még több szektorba, hogy lerövidíti a külföldi befektetéseket korlátozó tiltólistákat, valamint tovább bővíti szabadkereskedelmi hálózatát.

Szerdától lép életbe az a felülvizsgált iparági katalógus, amely a korábbinál több szektorban bátorítja a külföldi befektetést, miután a Kereskedelmi Minisztérium 127 új tételt adott a listához.

Kína a folytatódó piaci nyitás jegyében tavaly júniusban új, rövidebb befektetési tiltólistákat adott ki, 2019-ben pedig 40-ről 33-ra csökkentették a külföldi befektetők elől elzárt szektorok számát.

 

A brit cégek ellenállóak, optimisták és a koronavírus járvány viszontagságai ellenére is elkötelezettek maradtak Kína mellett – derült ki a Kínai Brit Kereskedelmi Kamara által a közelmúltban közzétett felmérésből, amely szerint a brit vállalatok igen pozitívan ítélik meg Kína gazdasági kilátásait.

A felmérés szerint 82%-uk nevezte meg a piaci potenciált a befektetések 2021-es növelésének okaként, miközben a brit vállalatok átlagosan 13 fővel tervezik bővíteni kínai jelenlétüket.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük