Megkezdte a termelést a közös kínai-laoszi olajfinomító

A Lao Petroleum & Chemical Co. Ltd (Laopec) nevű kínai-laoszi vegyesvállalat hétfőn elindította a termelés első fázisát az évi hárommillió tonna kapacitású kőolajfinomítójában a laoszi fővárosban, Vientiane-ben.

A Laopec Laosz első kőolajfinomító üzeme, gyakorlatilag betölti a laoszi petrolkémiai iparban tátongó lyukat, így az ország nem lesz kénytelen többé valamennyi finomított kőolajszármazékát importból beszerezni.

Az avatóünnepségen, melyet online tartottak hétfőn két helyszínen, részt vett Jian Zaidong, Kína laoszi nagykövete, Sonexay Siphandone laoszi miniszterelnök-helyettes, valamint elődje, Somsavat Lengsavad a Vientiane-i helyszínen, illetve Wang Yubo, Jünnan tartomány megbízott kormányzója Kunmingban.

A 28,3 hektáron elterülő Laopec projekt Vientiane Saysettha fejlesztési zónájában található. A tervek szerint három fázisban összesen mintegy kétmilliárd dollárt fektetnek a korszerű kőolajfinomító létesítésébe.

A jelentések szerint a Laopec üzem első fázisának éves feldolgozókapacitása eléri az egymillió tonnát, így képes lesz stabilan és biztonságosan ellátni Laoszt finomított termékekkel és fontos szerepet játszhat az ország iparának fejlődésében.

„A finomítónak köszönhetően az olajimport és a hazai olajárak is csökkenhetnek” – jelentette ki a ceremónián Khemmani Pholsena laoszi ipari és kereskedelmi miniszter.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük