Online újévi koncert

 

Szombaton este került sor a Bard College zenekonzervatórium Amerikai-Kínai Zeneintézetének második éves ünnepi koncertjére a kínai holdújév alkalmából.

A Tavasz hangjai című előadás a Bard egyetem Fisher Központjában csendült fel a konzervatórium hallgatóinak The Orchestra Now programja keretében. Neves vendégművészek is közreműködtek a koncerten, a Kínai Kamarazenekartól, a Kínai Nemzeti Előadóművészeti Központ társulatától, illetve a Hongkongi Kínai Zenekartól.

Az online élőben, ingyenesen közvetített koncert Tan Dun kínai zenerszerző Eroica című internetszimfóniájával kezdődött, a COVID-19 járvány ellen világszerte küzdő hősök tiszteletére. Ezt követően hagyományos és kortárs kínai szimfonikus, kamara, szóló és színpadi művek csendültek fel, melyek a különféle népszokások bemutatása mellett ötvözték a kínai és nyugati hangszereket és zenei formákat is.

A kínai holdújévet világszerte sokan ünneplik. Idén a Bivaly éve van, ami az erőt és elszántságot szimbolizálja – mondta Cai Jindong, az intézet igazgatója.

A koncert karmestereként is közreműködő Cai elmondta, hogy az idei programot a remény és a jövőbe vetett hit jegyében alkották meg.

Az Amerikai-Kínai Zeneintézetet 2018-ban alapította Cai Jindong és Robert Martin, a konzervatórium alapítója. Küldetése a kortárs kínai zene zenéjének tanulmányozása, előadása és értékelése, valamint a két ország közötti zenei kapcsolatok fejlesztése.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük