A kínai vakcinák kulcsfontosságú szerepet játszanak a COVID-19 elleni globális küzdelemben

 

A kínai vakcinák kulcsfontosságú szerepet játszanak a COVID-19 elleni globális küzdelemben, és a más országoknak szállított adagok eldönthetik ennek kimenetelét – mondta kedden Rasmus Bech Hansen, a brit Airfinity kutatócég vezetője.

Hansen, a londoni Airfinity alapítója és vezérigazgatója a Xinhuának adott interjújában elmondta, hogy Kína jelentős szerepet tölt be a COVID-19 vakcinák gyártásában és elosztásában.

Mivel Kínában már megfékezték a járványt, nincs okuk megtartani a vakcinákat belföldi használatra. A legyártott mennyiség is gyorsan növekszik – mondta Hansen.

Mint rámutatott, a fejlődő országoknak gondot okozott az oltási program, mivel csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre hűtött tárolókapacitások, a kínai vakcina viszont kevesebb hűtést igényel.

Könnyebb szállítani és tárolni is. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban ez döntő fontosságú tényező lehet – jelentette ki.

Kína ígéretet tett arra, hogy más országoknak is szállít a COVID-19 elleni oltóanyagból, különös tekintettel a fejlődő országokra, és globális közjavakká szeretné tenni a vakcinákat.

Hansen azonban kiemelte, hogy jelenleg óriási a szakadék kereslet és kínálat között, és világszerte minél hamarabb fokozni kell a gyártás ütemét.

A gyártás a szűk keresztmetszet. Van néhány nagyobb gyártó, mint Kína, India, az USA vagy egyes európai országok, de a világnak most tömeges gyártókapacitásokra van szüksége – vélte Hansen.

Sokkal több vakcinára lenne szükségünk, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Bármilyen oltóanyag jól jön, mivel segít megoldani a globális problémát – mondta az igazgató.

A kínai kormány arra bátorította a hazai cégeket, hogy működjenek együtt külföldi partnerekkel a vakcinák fejlesztésében és gyártásában. A Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat már számos országba exportálták, így például az Egyesült Arab Emirátusokba, Marokkóba, Törökországba és Chilébe.

.

.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük